Rit 2: Col du Mollard

 

Na een relatief goede nachtrust en een goed ontbijt kunnen we vandaag aan onze 2de rit hier beginnen. Spijtig genoeg ziet het weer er al helemaal anders uit dan gisteren. Het regent gelukkig nog niet maar van zon is totaal geen sprake. Dikke grijze wolken overtrekken de vallei. Het enige voordeel met het mindere weer is dat het ook minder warm is! Het is vandaag de bedoeling dat we eerst de beklimming doen van de Col du Mollard. Vandaar kan je dan doorsteken naar de Col de la Croix de Fer en terug afdalen via de Col du Glandon. Dat zouden dan 3 cols in 1 rit zijn! Als het weer tenminste deftig blijft. Dus vertekken we vol goede moed en verlaten snel het centrum richting Villargondran. Vanuit dit dorpje zullen we aan deze zeer bochtige beklimming beginnen.

 

Profiel Col du Mollard vanuit Villargondran

 

Voor een 'kleine' col toch nog redelijk lang, bijna 20km klimmen. Het eerste deel, met veel bochten dus, loopt nog door een bos. De percentages zijn nog wel te doen maar het weer begint serieus om te slagen. De eerste kilometers onder de bomen valt het op zich nog wel mee met de nattigheid. Maar als we uit het bos komen begint het toch al steviger te regenen. Ik laat de foto's voor zichzelf spreken!

 

Die mannen kunnen nog lachen!

 

Toch al ferme druppels op de lens!

 

Enfin, we moeten nog een serieus stuk klimmen vooraleer we echt op de top staan. We passeren nog een paar mooie bergdorpjes waar nu niet veel te zien is. En voor het uitzicht moeten we hier vandaag ook al niet zijn met die laaghangende wolken. In ons optimisme maken we de bedenking dat we straks misschien boven de wolken geraken en dat het daar dan beter zal zijn. Maar vandaag, spijtig genoeg, niet dus. Als we dan eindelijk op de top zijn aangekomen maken we nog even een foto voor de statistieken.

 

Marc, Johan en ik op de Col du Mollard

 

We moeten hier op de top zelfs nog even gaan schuilen omdat het steeds harder begint te regenen. We overleggen samen wat we gaan doen en besluiten wijselijk om niet verder omhoog te klimmen naar de Croix de Fer en Glandon. Het is met knikkende knieën, en neen niet alleen van de kou ondertussen, maar met een ei in mijn broek van de schrik dat we aan deze afdaling gaan beginnen. Omdat het al zo hard heeft geregend blijken mijn remmen niet zo goed meer te werken dus daal ik voorzichtig doch met de daver op het lijf deze zeer technische afdaling af richting het dal. We nemen nu de andere kant rechtstreeks naar Saint-Jean-de-Maurienne. Gelukkig is het onderste gedeelte meer rechttoe rechtaan zodat ik niet te veel meer hoef te remmen. Of neen, toch niet! Ik moet, samen met mijn fietsmakkers, nog 1 keer vol in de remmen op een lang recht stuk. Omdat er een versmalling is wegens werkzaamheden en van de tegenovergestelde richting een grote vrachtwagen ons tegemoet komt met enorme snelheid kunnen we een fatale aanrijding maar op het nippertje vermijden. Amai, dat scheelde echt niet veel. En als ze willen, werken mijn remmen precies toch nog voldoende! Voor de rest laten we ons rustig zachtjes bergafwaarts voeren richting het centrum van Saint-Jean-de-Maurienne. En kunnen we deze nu al legendarische rit afsluiten van 40km met 1100hm.

 

RouteYou track van de rit naar Col du Mollard