Rit 5: Rocacorba

Vandaag een dag op verplaatsing! Waarom? Omdat deze klim een heel eind in het binnenland ligt nabij Banyoles. De Rocacorba! Beroemd en berucht in heel de streek. Ik had deze klim al op voorhand met stip aangeduid om te doen. Als ik deze zou doen vertrekkende met de fiets vanuit L'Escala kom ik aan een rit van 115km en dat zag ik hier met de hitte momenteel niet echt zitten. Daarom dus vandaag een rit op verplaatsing. De moeilijkheid bij zo'n onderneming is een goed vertrekpunt zoeken waar ik met de auto naartoe kan. En zo kom ik na even zoeken op een klein dorpje genaamd Vilademuls. Lang leve Google Maps en Street View! Ik zit dus al op een ontiegelijk vroeg uur in mijn wagen onderweg naar deze vertrekplaats iets voorbij Camallera. Ik parkeer mijn wagen op een klein parkeerplaatsje onder de bomen en hoop straks bij terugkomst van de rit niet in een bakoven te moeten plaatsnemen. En dan vertrek ik hier vanuit Vilademuls stipt om 8u om deze killer van mijn verlanglijstje te gaan schrappen. We zijn eens benieuwd. Wat mij meteen opvalt is dat je merkt dat je al een stuk verder het binnenland in bent. Alleen maar kleine kronkelweggetjes om over te rijden en pittoreske dorpjes die je doorkruist. En het loopt hier ook constant op en neer. Na een 15-tal km rij ik een drukke baan onderdoor en kom ik duidelijk in een meer stadse omgeving. Banyoles dus. Met het grootste natuurlijke meer van Catalonië dat bekend is geworden van de roeiwedstrijden die hier werden gehouden tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Als ik Banyoles door ben gereden zie ik de bergen al voor mij liggen waar ik naartoe moet!

 

Ginds ligt ergens de beruchte Rocacorba!

 

Profiel Rocacorba vanuit Banyoles

 

Nog even wat energie bijtanken om aan deze klepper te beginnen. De eerste kilometers, zoals duidelijk op het profiel te zien is, zijn nog best te doen. Het loopt langzaam omhoog door een dichtbegroeid bos. Dus van de warmte heb ik voorlopig nog niet te veel last, gelukkig maar.

 

Onderaan de klim nog lekker koel in het bos

 

Eens ik uit het bos kom is de pret echter snel over. De warmte valt mij enorm op het lijf. En daarbij gaan ook nog eens de klimpercentages met een ruk de hoogte in. Deze laatste 6km zal het bijna niet meer onder de 10% gaan! En als de asfalt ophoudt en plaatsmaakt voor beton dan weet je dat zoiets niet veel goeds voorspelt. Nu is het echt op karakter om verder omhoog te kruipen. Even voor de top is er gelukkig nog een klein rustmomentje met een vlak stukje. Maar daarna krijg ik nog het finale boeket tot aan de top! Oef, ik heb het gehaald!

 

Best fier op mijzelf!

 

Terwijl ik nog wat foto's neem van het prachtige uitzicht op de omgeving komt er nog iemand toe. We geraken aan de praat en hij blijkt een Australiër te zijn. Hij komt hier elk jaar bij vrienden op vakantie en rijdt dan elke keer deze berg omhoog. Respect! Vermits het een dood einde is hier moet ik terug langs dezelfde weg naar beneden! Als dat maar goed komt?

 

In de verte een klein stukje van het meer van Banyoles

 

En of het hier bergachtig gebied is!

 

Het eerste stuk van de afdaling waar het super steil is toch de nodige voorzichtigheid inlassen. Eens ik terug in het bos ben kan ik mij wat relaxter laten gaan. Als ik bijna beneden ben kom ik op een splitsing en sla ik rechtsaf richting Camós en Santa Maria de Camós. En zo neem ik een totaal andere route terug weg van Banyoles. Als ik halverwege deze terugweg ben stop ik nog even om iets te eten en drinken. Als decor heb ik nog steeds uitzicht op de Rocacorba en zijn omliggende bergen.

 

De Rocacorba en zijn omliggende bergen domineren het landschap

 

Ik zet mijn weg verder en kom iets na 11u terug aan mijn wagen in Vilademuls. Gelukkig staat hij nog steeds onder de bomen! En zo sluit ik deze excursie af met een 5de rit van bijna 65km en een stevige 1430hm!

 

RouteYou track van de rit naar Rocacorba

 


Maak een Gratis Website met JouwWeb