Rit 1: Torri di Fraele (Lago di Cancano)

 

Onze eerste dag in Bormio! Na een goede nachtrust en een ongelooflijk uitgebreid ontbijt kunnen we er aan beginnen. Vandaag een 'kleine' col om te wennen aan het klimmen en de hoogte. Het weer ziet er in ieder geval al uitstekend uit. Volop zon, hier en daar een wolkje en niet te warm. Perfect fietsweer dus!

 

Het uitzicht deze eerste ochtend vanop onze kamer!

 

We vertrekken vanuit Bormio richting Livigno. Na een 2-tal km passeren we Premadio. Hier rijden we even een klein stukje op de drukkere baan naar Livigno. We laten vlug deze drukke baan achter ons en zien al een bordje staan met Torri di Fraele. Hier gaat het al merkelijk serieus bergop alhoewel we nog niet op de echte beklimming zijn.

 

Johan in volle actie!

 

Na deze paar bochten rijden we op een lang recht stuk verder 'langzaam' omhoog. Hier is het uitzicht al redelijk indrukwekkend. En dan moeten we nog eigenlijk aan de echte beklimming beginnen.

 

Uitzicht over de vallei naar Livigno

 

We zijn ondertussen al 8km ver sinds ons vertrek in Bormio en staan dan eindelijk aan de voet van deze korte col. Nu kan je de 21 haarspeldbochten (Tornanti) naar Torri di Fraele van beneden al goed zien liggen op deze klim van 9km.

 

Profiel Torri di Fraele

 

De bochten liggen hier dus enorm kort bij elkaar. Hierdoor kan je, als je de buitenkant neemt tenminste, even wat recupereren in de bochten. We zien het torentje, je weet wel van 'Torri' in de naam van deze klim, dat op de top staat steeds dichter bij komen. Als we bijna boven zijn mogen we nog 2 kleine tunnels doorrijden.

 

Tussen de 2 tunnels in

 

'Venster' in de tunnel

 

Met nog een laatste krachtinspanning staan we dan eindelijk op de top van onze eerste col. Hierboven heb je nog een fantastischer uitzicht over deze beklimming! En kan je duidelijk zien welke weg je daarjuist hebt afgelegd en hoe kort die bochten niet bij elkaar liggen. Even stoppen voor wat foto's en iets eten en drinken.

 

De vele 'Tornanti' van Torri di Fraele

 

Johan & ik, met achter ons de klim

 

Na deze tussenstop kunnen we verder doorrijden, een lichte afdaling, van ongeveer 2km over een onverharde weg. Maar het is best te doen met de koersfiets en zo komen we uiteindelijk aan Lago di Cancano. Zeker doen! Het uitzicht is daar, zeker als het mooi weer is, zowaar nog spectaculairder.

 

Uitzicht van bovenaf

 

De stuwdam

 

We besluiten om echt nog helemaal verder af te dalen tot op de stuwdam. Hier kan je helemaal tot op het einde nog fietsen. We geven onze ogen meer dan de kost. De nodige foto's moeten deze wondermooie setting voor eeuwig vastleggen.

 

De kant zonder water

 

Arty-Farty Close-up picture

 

Op de stuwdam

 

Me so happy!

 

Lago di Cancano!

 

We zouden hier uren kunnen blijven staren maar moeten stilaan beginnen denken aan de terugweg. Eerst even terug een stukje omhoog op de onverharde weg, best wel lastig dit. Daarna loopt het weer wat beter tot we terug op de top van Torri di Fraele staan. Vanaf hier is het terug via dezelfde weg naar beneden. Een redelijk technische afdaling omdat de bochten in snel tempo elkaar opvolgen. Niet goed voor de remblokjes en de banden! Ik mag straks bij aankomst in het hotel al 1 van mijn banden vervangen wegens serieus afgesleten! Beneden gekomen maken we nog even een lus langs de overkant van de vallei van Bormio. Daar mogen we nog een klein knikje over op de flanken van Forte di Oga, welke we nog op de laatste dag zullen aanpakken. En zo komen we na een eerste ritje van 36km en 1300hm terug aan in het hotel. Perfect voor een eerste dagje fietsen hier.

 

RouteYou track van de rit naar Torri di Fraele (Lago di Cancano)

 


Maak een Gratis Website met JouwWeb