Rit 3: Bormio 2000

 

Vandaag Bormio 2000. Normaal was het de bedoeling om de legendarische Stelvio op te fietsen maar met het mindere weer deze ochtend door de drijgende wolken en volgens diverse weer-sites veel kans op regen besloten om een kortere rit te doen naar Bormio 2000 dus! Eén van de minder leuke beklimmingen hier in niet zo'n mooi weer als de voorbije 2 dagen. Dat vraagt om heel wat karakter. Een kortere klim van net geen 10km met een gelijk maar stevig profiel van beneden tot boven.

 

Profiel Bormio 2000

 

Normaal gezien had ik ongeveer dezelfde inrijstrook voorzien als gisteren om de benen over een lengte van ongeveer 2km warm te draaien. Maar asfalteringswerken zorgen voor een kleine omleiding over een fietspad langs een riviertje. Perfect eigenlijk want dit is best nog een mooi stukje en zo kunnen we dus iets langer losrijden. En zo komen we na een kwartiertje fietsen toch nog aan de start van de beklimming naar het populaire ski-station van Bormio.

 

De kabelbaan komt over de weg boven ons hoofd

 

Misschien nog niet zo slecht om vandaag een minder uitdagende (lees minder lange) beklimming te doen want mijn fietsgenoot kent duidelijk een iets mindere dag. Alhoewel er in het begin toch nog even een redelijk stevig knikje in zit van boven de 10%. Daarna is het inderdaad een gelijk profiel tot boven aan eenzelfde gemiddeld percentage van ongeveer 8%. Best te doen over deze afstand.

 

Johan in druk overleg met zijn sportarts?

 

Uiteindelijk geraken we toch nog zonder veel problemen tot op de 'top' van deze 'col'. Een echte col is dit niet natuurlijk. Want boven is er buiten het ski-station en ook door de wolken vandaag niet veel spectaculairs te zien.

 

De wolken belemmeren het uitzicht

 

Als hier dan toch niets te beleven valt, dan maar snel terug naar beneden! Tijdens de afdaling begint het toch nog een klein beetje uit te klaren en krijgen we best nog een mooi uitzicht over de vallei van Bormio. Dus zullen we nog regelmatig eens stoppen om een aantal foto's te nemen.

 

Halverwege de afdaling

 

Artistiek close-up dan maar!

 

Bijna beneden

 

Als we terug helemaal beneden zijn komen we op een rond punt nog een 'mooi' monument tegen. Een aandenking aan de 100ste Giro van het jaar voordien in de vorm van een grote houten fiets. Een foto kan natuurlijk niet ontbreken.

 

Mijn fiets staat mooi geparkeerd

 

Die van Johan duidelijk in de verkeerde rijrichting!

 

We besluiten nog een kleine lus te maken om aan de nodige kilometers te komen maar misrekenen ons nog op een stevig klimmetje aan de andere kant van de vallei. Als je hier van de hoofdbanen afwijkt kom je geregeld voor verrassingen te staan! Zoveel is duidelijk. Als we dan terug richting het centrum van Bormio rijden komen we nog een groot roze houten paneel tegen. Ook al als aandenken aan de 100ste Giro. Toen ging de 16de rit over de Mortirolo, Stelvio en Umbrail! Ook beter bekend als de rit waarin Dumoulin dringend zijn grote boodschap moest doen aan de kant van de weg!

 

Het bord van rit 16 in de 100ste Giro

 

En zo kunnen we dit kortere ritje hier afsluiten met bijna 40km op de teller en net geen 1200hm. Omdat we nu vroeger terug zijn kunnen we deze namiddag nog een bezoekje brengen aan Livigno. Een tax-free paradijs in de bergen waar vele topsporters hun hoogtestages komen houden.

 

RouteYou track van de rit naar Bormio 2000