Rit 6: Forte di Oga

 

Het is alweer de laatste dag hier. Vandaag moet er niets meer. Er is nog een afsluiter van een 3-daags fietsevent in Bormio waar we even een kijkje gaan nemen. Die mannen EN vrouwen hebben de voorbije 2 dagen monsterritten gedaan over Umbrail+Stelvio en Mortirolo+Gavia. Vandaag staat voor die (on)gelukkigen een TT, jaja een tijdrit dus, naar de top van de Stelvio op het programma! Met startpodium zoals in een grote ronde staat op het dorpsplein een speaker iedereen toe te spreken en de rijders vol adrenaline te pompen voor hun start zoals een echte prof. Als dat maar goed gaat komen met die arme zielen. Als een speer schieten ze uit de startblokken maar als we ze later voor ons hotel zien passeren zijn de meeste al op hun prieleverzetje terug geschakeld. Zij liever dan wij in ieder geval.

 

Startpodium TT Stelvio Haute Route

 

Wij gaan ons echter nog één keer in onze fietsuitrusting hijsen om een kleine laatste rit te doen. Niks speciaals, geen officiële col. Gewoon iets leuks, denk ik, dat ik op het internet gevonden heb. Naar Forte di Oga dus. Een overblijfsel vanuit WO I. Een goed bewaard fort vanuit die tijd. Een beetje cultuur dan maar. Zoals zo vaak maken we eerst een lusje naar de andere kant van het dal want daar op die flanken ligt Forte de Oga. We zijn eens benieuwd.

 

Pas op de laatste rit gezien!

 

Het gaat weer een mooie dag worden

 

Uitzicht over Bormio

 

Als we aan de andere kant op de flanken komen zien we het bordje al staan richting Forte di Oga. Het probleem met zo'n onbekende helling waar je geen officieel profiel van kan vinden is dat je dus niet op voorhand kan inschatten hoe zwaar die dan is. Wat zijn de percentages en hoe lang is die dan. Gelukkig niet zo lang maar er zitten wel enorm steile stukken in. En het wegdek, zeker naar boven toe, is niet al te best. Maar we geraken er zonder al te veel problemen.

 

Forte di Oga, de laatste klim van deze week

 

Uitzicht over het dal vanaf de ingang van het fort

 

Ingang Forte di Oga

 

Boven is het wel even zoeken naar waar nu precies dat fortje staat. We moeten even van onze fiets omdat het steil omhoog gaat en totaal niet meer verhard is met dikke stenen. Uiteindelijk vinden we het dan toch. En het is best wel de moeite. Voor 5€ mag je ook binnen eens een kijkje gaan nemen. Best wel indrukwekkend die rondleiding door het fort. Dat moeten nogal tijden geweest zijn toen. Koud en vochtig daarbinnen, zelfs nu als het buiten bijna 25°C is.

 

Nog iemand met een helm op!

 

De infirmerie

 

Mooi arsenaal aan wapens

 

We mogen ook nog even boven op het dak gaan. Daar heb je echt een indrukwekkend uitzicht over Bormio en de omliggende bergen. En wat een mooi uitzicht weeral. We kunnen hier niet in betere omstandigheden afsluiten.

 

Boven op het dak

 

Uitzicht over Bormio van boven op het dak

 

Afsluiten in stijl noemen ze dit!

 

Nu moeten we wel nog even terug naar Bormio geraken. Gelukkig een korte maar technische afdaling. Als we na deze laatste rit van 30km met 850hm aankomen in het centrum van Bormio komen we tot het besef dat het nu echt gedaan is. Deze 6 fantastische dagen zijn voorbij gevlogen. Dit overtreffen de komende jaren gaat echt heel moeilijk worden. Fino al prossimo anno!

 

RouteYou track van de rit naar Forte di Oga