Rit 3: Grosse-Pierre - Brabant

 

De 3de en meteen ook weeral laatste rit vandaag. Iets minder lang als die van gisteren maar daarom niet minder uitdagend. In totaal 5 officiële cols te doen. Het is een beetje bewolkt vandaag maar duidelijk wel warmer als gisteren. De tocht gaat vandaag meer zuidwaarts. We beginnen met een lus rond het meer van Gérardmer te trekken. Zo kunnen we perfect warm rijden om aan de andere kant van het meer aan de eerste col van de dag te beginnen, Col de Grosse Pierre. We weten nog van vorig jaar dat deze in 2 trapjes loopt met in het midden nog een tussencol genaamd, Col de Haut-de-la-Côte. En zo staan we dus, na net geen 1u fietsen, al sneller dan verwacht op de top van deze eerste col.

 

Al redelijk druk op de Col de Grosse Pierre

 

We dalen nu af richting La Bresse maar zullen niet helemaal tot in het dorpje zelf gaan. Halverwege de afdaling gaan we, in een scherpe bocht, links een klein weggetje in. Deze kennen we nog van vorig jaar waar we op onze laatste rit serieus hebben afgezien op de terugweg. Nu gelukkig in dalende lijn tot we in een mooie vallei komen langs een klein meertje.

 

Johan op het zijweggetje in de afdaling naar La Bresse

 

In deze vallei loopt het toch terug weer stevig bergop. We gaan naar het hoogte punt op deze rit en tikken de 1000m aan. Wel raar dat het naambordje van deze col niet op dit hoogste punt staat maar 50m lager. In ieder geval is de 2de col van de dag, Col des Feignes, een feit.

 

Col des Feignes op 954m hoogte?

 

Mooie vallei terug richting La Bresse

 

Na deze 'hoogste' col kunnen we aan een heel leuke afdaling beginnen door een mooie vallei terug richting de andere kant van La Bresse. Maar ook nu weer zullen we niet helemaal tot in La Bresse zelf gaan. Een paar kilometer voor het centrum slaan we linksaf en mogen we een kort maar enorm steil klimmetje op. Geen officiële klim zonder kennis van het profiel dat zijn meestal de lastigste! Boven is een klein maar mooi meertje genaamd Lac des Corbeaux waar we even halt houden.

 

Enorm steil, even voetje aan de grond!

 

Lac des Corbeaux

 

We blijven nu een tijdje op dezelfde hoogte rijden met steeds uitzicht over La Bresse. Hier kunnen we dan op eenvoudige wijze doorsteken naar de 3de col vandaag, Col du Brabant. Zo zitten we al in de helft van de rit. Het is intussen al middag dus besluiten we om hierboven even iets te gaan eten. 

 

Met z'n drieën op de foto, La Bresse ligt beneden achter ons

 

3de col, Col du Brabant: check!

 

Even iets eten boven op de Col du Brabant

 

Nu we terug ons energiepeil hebben aangevuld kunnen we onze weg verder zetten. We beginnen met een redelijk technische afdaling richting Cornimont. Dit is het verste dorpje op deze route dus kunnen we stilletjes aan onze terugweg beginnen. Dat mogen we doen door na Cornimont onze 4de col aan te vatten. Een klim van amper 5km lang maar redelijk steil dus. En zo staan we na een kronkelige beklimming op de top van de Col de la Croix des Moinats.

 

Col de la Croix des Moinats, net geen 900m hoog

 

Een lange afdaling hierna brengt ons helemaal westwaarts op ons parcours. We gaan nog een klein knikje over van de ene vallei naar de andere en mogen daar dan eindelijk de laatste, lange beklimming van deze dag starten. Het is ondertussen behoorlijk warm geworden en de wind voel je hier ook al niet. Deze Col de Sapois vraagt nog een serieuze inspanning om heelhuids af te ronden maar kunnen we ondertussen ook weer aan onze lange lijst cols toevoegen!

 

Col de Sapois, de laatste col!

 

Het is nu nog alleen maar bergafwaarts naar het meer van Gérardmer. Dit 3-daags fietsweekend is weer voorbij gevlogen. We hebben mooie ritten kunnen rijden en heel goed weer gehad. We sluiten nog af in het centrum van Gérardmer op een terrasje met een frisse pint! En omdat we tijdens deze trip nog geen enkel éclairke hebben gegeten, vorig jaar toch onze 'guilty pleasure', trakteert Geert ons hier nog in laatste instantie op. En zo eindigen we deze laatste rit van 71km met 1978hm.

 

Iedereen met een frisse pint!

 

Dan toch nog kunnen afsluiten met een éclairke

 

RouteYou track van de rit naar Grosse-Pierre - Brabant