Rit 3: Camplong-d'Aude

 

Na een rustdag gisteren ga ik vandaag verder zuidwaarts rijden naar de bergen van de Corbières die ik in de verte tijdens mijn vorige rit zag liggen. Het is vandaag terug ideaal fietsweer met volop zon en hier en daar een paar wolkjes. Dus vertrek ik voor deze 3de rit al hier zoals ik eergisteren ben toegekomen. Gelukkig is er ook minder wind vandaag zodat het eerste deel nog door de vallei makkelijk verloopt. Na een dik half uur fietsen hou ik halt om al even van de omgeving te genieten. Ik kan ook al duidelijk het silhouette van de bergen waar ik naartoe moet in de verte zien.

 

De bergen waar we naartoe moeten!

 

Na een 20-tal km rij ik net voorbij Capendu de drukke autoroute onderdoor. Hierna kan ik aan de eerste echte beklimming van vandaag beginnen. Ik ga van 80m hoogte tot op 320m over een afstand van 5km. Best te doen maar door de zon en bijna geen wind vraagt deze kleine klim toch nog een redelijke inspanning. Het is heel raar maar ik krijg ook het gevoel in Spanje te fietsen tijdens de zomermaanden en dit door de geur die ik hier waarneem. Heel bizar! Je hebt tijdens de beklimming achter je een mooi uitzicht over de vallei en boven staat zoals het een 'echte' col betaamt natuurlijk een naambordje!

 

Tijdens de klim, uitzicht achter mij over de vallei

 

Le Fer à Cheval, met 319m ongeveer het hoogste punt vandaag

 

Na dit hoogste punt mag ik een leuke afdaling doen naar Montlaur. Hier kom ik op een plateau, ik blijf op een hoogte van 200m hangen, maar het voelt meer aan als een kloof tussen 2 hogere bergketens. Een heel mooi stukje om door te fietsen. Daarna gaat het langzaam bergafwaarts langs een 'gorge' richting Camplong-d'Aude, mijn verste punt voor vandaag.

 

Mooi stukje bij Montlaur

 

Langs een kloof naar Camplong-d'Aude

 

Als ik Camplong-d'Aude voorbij ben kan ik aan mijn terugweg beginnen. Ik rij in Fabrezan dus noordwaarts waar ik terug de autoroute van daarstraks onderdoor ga. Hierna 'mag' ik nog een uitloper van de Corbières over maar gelukkig gaat het hier niet zo hoog meer. Op de top staat toch nog een naambordje van een 'col'. Het uitzicht is er daarom niet minder spectaculair.

 

Heel klein colletje, Col de Portanelle

 

Uitzicht over de vallei met in de verte de Montagne Noire

 

Na deze kleine heuvel daal ik af naar de vallei. Hier zet ik mijn weg verder noordwaarts. Ik passeer nog een dorpje genaamd Escales. Best wel grappig dit omdat we in de zomervakantie al enkele jaren naar L'Escala gaan in het noorden van Spanje. Ik dacht dus eerst al dat ik serieus verkeerd was gereden!

 

Het dorpje Escales, niet te verwarren met L'Escala in Spanje!

 

Het oude welkomsbord

 

Ik vervolg mijn weg en kom uiteindelijk in La Redorte op mijn route van eergisteren maar dan in de omgekeerde richting. Het blijft nu tot in Félines-Minervois lichtjes bergop gaan. En de wind komt ook terug feller opzetten waardoor dit laatste stuk toch nog lastiger is dan gedacht. Ik mag uiteindelijk deze 3de rit hier afsluiten met ruim 78km op de teller en dik 830hm. Wel een hele mooie rit door een totaal ander gedeelte van de streek hier.

 

RouteYou track van de rit naar Camplong-d'Aude