Rit 4: Hautacam (Tramassel) + Lourdes

Vandaag zitten we al aan dag 4, da's dus al over de helft! Time flies when you're having fun. Ook vandaag is het weer wat aan de twijfelachtige kant. De bergtoppen liggen er wat gesluierd bij. Nu het is niet zoals gisteren met dikke, natte en laaghangende mist. Gelukkig maar. Ondanks de wolken is het wel al van 's morgens vroeg drukkend warm. Dat gaat hier vandaag niet simpel worden. Ook mede door de beklimming die op het programma staat. Naar de Hautacam en verder omhoog tot op de top van de Col de Tramassel. Niet zo'n heel lange beklimming, een dikke 15km, maar wel enorm onregelmatig had ik op voorhand gelezen. We zien wel.

 

Profiel Col de Tramassel

 

We gaan opnieuw links als we van het domein komen en slaan daarna vlugger dan de andere keren linksaf een klein wegje in. Zodat we nu onder het mooie fietspad door kunnen richting de rivier Gave de Pau die achter Argelès-Gazost stroomt. Daar op die flanken ligt de beklimming naar de Col de Tramassel. En tijdens de klim denk ik terug aan de info die ik over deze klim had gelezen. Er blijkt inderdaad niets van gelogen. Het is niet alleen een heel onregelmatige klim, stukken boven de 10% wisselen geregeld af met bijna vlakke, het is ook nog een enorm kronkelig ding. Zodat je de helft van de tijd niet weet welke richting je aan het uitfietsen bent. Ik kom dan ook nooit in mijn ritme. En of dat nog niet vermoeiend genoeg was steekt er van tijd tot tijd ook nog een fel windje op. Ik zal dan ook regelmatig eens moeten stoppen onderweg. Maar hey, dat geeft dan de gelegenheid om wat mooie foto's te maken.

 

Strobollen, die waren we hier nog niet tegengekomen

 

Beneden ligt Argelès-Gazost, denken we? 

 

We blijven dus verder omhoog kronkelen. En na bijna 2u onderweg te zijn komen we op 1500m hoogte. Rechts van ons zien we het ski-station van Hautacam al liggen maar laten die voorlopig voor wat het is. We rijden eerst verder door naar de Col de Tramassel die ongeveer 1km verder en 100m hoger ligt. Hier stoppen we dan om te eten en drinken, je kan ook niet verder want de weg stopt hier op een grote parking van een ski-station. Spijtig genoeg is de Refuge Le Tramassel gesloten, dus moeten we het met onze eigen bevoorrading stellen. Daarna nemen we nog wat tijd voor de nodige foto's te trekken.

 

De klim eindigt op een grote parking

 

Ski-station van Hautacam ligt onder ons

 

Een klein weerstation met daarachter de gesloten Refuge

 

Bordje van de col met beneden de vallei

 

Als iedereen klaar is dalen we terug af tot op de Hautacam om daar ook nog de nodige foto's te nemen. Hier moeten we weer oppassen voor de vele 'wilde' dieren die hier vrij rondlopen zoals op de Soulor. Marc moet zelfs serieus in de remmen gaan omdat een meute schapen in eerste instantie niet opzij wil gaan. Voor de rest zijn het brave beestjes hoor!

 

Opgepast! Schapen op de baan!

 

Zijn ze niet bang van ons?

 

De laatste bochten tussen Hautacam en Tramassel

 

Ow ja, paarden natuurlijk ook!

 

Uitzicht vanop de Hautacam

 

Die paarden hebben echt geen schrik van ons!

 

Nu rest er ons alleen nog maar veilig beneden geraken. En omdat het zo'n 'kronkelding' is is dat niet zo simpel. Zeker ook nog met de felle wind bij momenten. Normaal had ik alleen de beklimming van deze col voorzien om een keer een kortere rit te hebben maar omdat het toch zo'n goed weer is hadden we al beslist om daarna tot in Lourdes een keer te rijden. Dus heb ik gisteren in de namiddag nog even deze rit aangepast zodat we via het mooie fietspad helemaal tot in Lourdes kunnen rijden. We moeten dat eens een keer gezien hebben nu we hier toch zijn hé! Nu voor mij persoonlijk is het heel waarschijnlijk een éénmalig bezoekje. Ik vind er echt niets aan. Veel te veel volk en één grote commerce! Nee, mij gaan ze hier niet te snel weerzien.

 

 

Dus we gaan hier niet te lang blijven rondhangen en zetten onze terugweg in via het fietspad. Daarstraks hadden we onderweg naar hier al een leuk eettentje, L'Instant Vert, gezien langs het fietspad. Daar zouden we dan ook stoppen om iets te eten. Want het is weeral half één en een klein hongertje begint op te komen. Het is ook verschrikkelijk warm geworden. Gelukkig kunnen we op het terras onder een parasol plaatsnemen. We gaan alle 3 voor een gebraden kip met frietjes. Niet meteen een sport-maaltijd, maar smaken gaat het zeker doen!

 

Een recovery frietje!

 

Na deze stevige maar ongelooflijk lekkere maaltijd kunnen we onze terugweg verder zetten via het lange, mooie fietspad. Onderweg rijden we nog via een brugje over de rivier waar we even stoppen voor wat foto's.

 

 

We komen dan uiteindelijk aan de andere kant van de rivier terecht en rijden zo het centrum binnen van Argelès-Gazost. We gaan nu eens niet stoppen om nog iets te gaan drinken maar rijden onmiddellijk door naar het hotel. We gaan nog voor een verfrissende duik in het zwembad. Ideaal bij temperaturen van om en bij de 35°C! En zo eindigen we deze rit met 62km op de teller en bijna 1550hm. 

 

RouteYou track van de rit naar Hautacam + Lourdes


Maak een Gratis Website met JouwWeb