Rit 5: Estaing + Bordères + Tech

We zitten al aan dag 5 en gaan aan onze voorlaatste rit beginnen vandaag! Het nadeel: het einde begint nu echt in zicht te komen! Het voordeel: we hebben de 4 (of toch 5) bekende cols hier al beklommen die op ons verlanglijstje stonden: 1. Luz-Ardiden, 2. Soulor + 3. Aubisque, 4. Tourmalet en 5. Hautacam! Het is maar hoe je het bekijkt hé! Vandaag gaan 'ze' er nog eens een lap op geven. Ze ja, en niet wij! Ze dat zijn de weergoden die ons nog eens 'goedgezind' zijn. Geen wolkje te bespeuren. Straalblauwe hemel. En geen zuchtje wind. Het kwik zal vandaag boven de 35°C gaan! Auwch! 

Ik heb dan ook een minder zwaar ritje voorzien. Net zoals vorig jaar naar iets dat minder gekend is maar dat naar het schijnt enorm mooi zou moeten zijn. Naar 2 bergmeren, Lac d'Estaing en Lac du Tech, met daartussen nog een kleinere col (Col des Bordères) die ze in de Tour de France al eens hebben aangedaan op weg naar de Soulor. Eerlijk gezegd: al van thuis kijk ik hier enorm naar uit. Gewoon omdat die onbekende dingen meestal de mooiste zijn. En rustig om te fietsen.

We vertrekken eens niet links vanaf het domein maar rijden onmiddellijk rechts via kleine wegjes en komen zo op een andere manier op het ondertussen gekende fietspad. Dit volgen we tot in Pierrefitte-Nestalas, hier even een klein stuk op de grote baan en slaan daarna rechtsaf. En zo mogen we al direct beginnen klimmen. Gelukkig aan gematigde percentages en nog in de schaduw onder de bomen. We rijden aan een rustig tempo langzaam omhoog door slaperige dorpjes zoals Saint-Savin en Sireix. Na ongeveer 1,5u fietsen komen we in het dorpje Estaing zelf. Hier stoppen we even om iets te eten en drinken. 

 

Onderweg naar Lac d'Estaing

 

Daarna kan je rechts onmiddellijk de beklimming naar Col des Bordères doen maar wij gaan eerst rechtdoor naar Lac d'Estaing. Hoe hoger we gaan hoe minder schaduw er overblijft. De temperatuur gaat meteen de hoogte in. Maar gelukkig blijven de klimpercentages beperkt. Het panorama ontvouwt zich meer en meer. En na 2u 'klimmen' komen we uiteindelijk aan het eerste meer van deze dag, nl. Lac d'Estaing. Hier zullen we uiteindelijk bijna een half uur spenderen om dit ongelooflijk mooi decor in ons op te nemen met de nodige foto's als eeuwig bewijs. 

 

Aan het begin van het meer: Lac d'Estaing

 

Riviertje dat uit het meer wegstroomt

 

Een beestenboel

 

De weg naast het meer

 

Hoge pieken in de achtergrond

 

Helemaal achteraan het meer

 

De paarden zoeken verkoeling in het meer

 

 

Sorry voor de foto overload, maar het is hier buitenaards mooi. Je kan dan ook niet genoeg foto's nemen en dan nog doe je deze omgeving er onrecht mee aan. Met de paarden en koeien die dan ook nog eens lekker liggen te genieten van het zonnetje en zich verfrissen in het koele water van het meer. Ik zou hier dan ook nog uren kunnen spenderen om te genieten van deze mooie setting. Maar we moeten verder. Dus dalen we terug via dezelfde weg af tot in het dorpje Estaing waar we nu wel afslaan naar de beklimming van de Col des Bordères. Normaal geen moeilijke beklimming, amper 2km klimmen, maar wel aan 9% en 10%. En omdat het verschrikkelijk warm is toch nog best lastig dit kleine puistje. We stoppen natuurlijk nog even voor wat foto's voor de statistieken hé!

 

Onderweg naar de Col des Bordères

 

Col des Bordères: check!

 

Uitzicht vanop de Col des Bordères

 

We rijden de top over en dalen af langs de andere kant. Ook steil hier en bijna dubbel zo lang, gelukkig dat we de rit in deze richting hebben gedaan, bedenk ik mij dan maar. We komen in de 'Vallée d'Arrens' iets voorbij de beklimming naar de Soulor. Wij gaan linksaf en mogen meteen een klein muurtje over van 10%. Daarna vlakt het gelukkig wat af en rijden we over een rollercoaster stuk constant op en af langs de rotsen.

 

Op weg naar Lac du Tech

 

Na dit mooie, vlakkere gedeelte gaat het weer steviger omhoog. Gedurende 2km eerst aan 7% en daarna zelfs 8%. Zo komen we uiteindelijk aan het tweede meer, met stuwdam, genaamd Lac du Tech. Ook hier is het weer ongelooflijk prachtig. De knalblauwe hemel, de hoge nog met sneeuw bedekte bergpieken in de verte en dan het blauwgroene water van het meer. Fantastisch gewoon. Dit is echt genieten. Ook hier worden weer de nodige foto's genomen.

 

Allemaal vanop de stuwdam

 

Kleine foto-sessie!

 

Veel mooier wordt het niet meer, mannekes toch!

 

Bye bye, Lac du Tech!

 

Helemaal aan het einde van het meer kan je iets eten en drinken in Le Bistro Tech. Je moet er wel een steil opritje voor omhoog klauteren. Hier zitten we dan, uitkijkend over het meer, stilletjes te genieten. Veel mooier wordt het echt niet meer. Je moet er wel cash betalen want enige vorm van sateliet ontvangt is er niet. Zelfs geen GSM signaal! Nu goed, nadat we ons energiepeil voldoende hebben bijgevuld, kunnen we aan de lange afdaling beginnen richting Argelès-Gazost. Het is ondertussen ondraaglijk warm geworden, zeg maar heet. Zelfs in de afdaling voel je de warme lucht langs je lichaam glijden. Nu geen probleem, het is toch alleen nog maar bergafwaarts. Voor vandaag geen zotte inspanningen meer. In tegendeel, we stoppen nog in het centrum op het terras van Bar d'Azun voor een verfrissend drankje. Hier zie ik tot mijn grote spijt dat mijn GPS heel de afdaling vanaf Lac de Tech niet meer heeft geregistreerd! Dus daarboven was ook al geen GPS signaal meer! Gelukkig zal ik later van Johan, de IT'er onder ons, zijn GPS opname krijgen zodat ik toch nog de volledige rit in Strava en Relive kan steken! En zo hebben we vandaag uiteindelijk een rit van 62km met 1300hm afgewerkt. En dat bij 36°C! Maar ik had wel gelijk, deze onbekende parels waren uitzonderlijk mooi! Wauw!

 

RouteYou track van de rit naar Estaing - Bordères - Tech