Rit 3: Petit Ballon

Vandaag onze 3de en meteen ook weeral laatste rit hier. Wat gaat zo'n 'lang' weekend toch veel te snel voorbij. Soit, ze geven vandaag nog warmer weer op, om niet te zeggen heet! Maak dat mee in de Vogezen, zogezegd de 'pispot' van Frankrijk. Nu ja, beter zo natuurlijk! Er zijn amper wolken te bespeuren. Goed zo! 

We gaan vandaag vertrekken in omgekeerde richting zoals we de eerste rit hier zijn toegekomen. En beginnen de rit met een kleine col om rustig in te rijden. Terug de Col de Bannstein maar nu dus vanuit Lautenbach. Een klimmetje van 2km, zoals op het profiel te zien is.

 

Profiel Col de Bannstein

 

De eerste kleine klim van deze dag

 

Na deze mooie opwarmer volgt er een leuke afdaling tot in Soultzmatt. En mogen we eigenlijk onmiddellijk terug beginnen klimmen. Deze tweede col vandaag is ook opnieuw Col du Firstplan, gisteren vanuit de andere kant gedaan. Vanuit Soultzmatt al een stevige 8,5km lang maar gelukkig aan een gematigd gemiddeld stijgingspercentage tussen de 4% en 6%.

 

Profiel Col du Firstplan

 

De tweede col vandaag: check!

 

Na dit stevige voorgerecht terug een lange afdaling. We komen in de vallei van Soultzbach-les-Bains terecht. Hier heb ik al lang van te voren naar uitgekeken. Dit is waar het vandaag allemaal om te doen is. De lange mooie beklimming van hieruit naar Le Petit Ballon!

 

Johan beneden in de vallei richting Le Petit Ballon

 

En of dat het hier mooi is maar ook super heet! Vollenbak in de zon, geen schaduw meer van de bomen en ook al geen zuchtje wind. Pfieuw! Dit gaat een lange en lastige onderneming worden, zoveel is duidelijk. Nog even het profiel meegeven.

 

Profiel Col du Petit Ballon

 

Bijna 12,5km lang, het begin nog redelijk gematigd in de vallei, maar daarna gaan de stijgingspercentages met een ruk de hoogte in! In Wasserbourg mogen we nog een ferm muureke over maar komen we gelukkig terug in een bos terecht. In de schaduw onder de bomen scheelt dat toch al een slok op de borrel i.v.m. de warmte.

 

Johan net na dat muureke!

 

En nu we in het bos zijn gekomen begint de weg ook wat meer te kronkelen. Zo kan je wat rustpunten zoeken aan de buitenkant van de vele haarspeldbochten. 

 

Een mooie haarspeldbocht

 

Ikzelf in volle actie

 

Nadat we dit steilere gedeelte achter de rug hebben komen we op de gezamelijke klim vanuit Munster. Hier is het even een stuk vlakker en opent het bos zich weer met mooie, weidse uitzichten. We stoppen hier nog even vooraleer we aan het laatste steile stuk beginnen.

 

Al een mooi uitzicht maar nog steeds niet op de top!

 

Het laatste gedeelte is ook nog het lastigste gedeelte. Redelijk steil dus en geen bomen meer om onder te schuilen. Maar ook dit brengen we tot een goed einde en kunnen nu even genieten van de 'views'. 

 

Johan op het laatste, steile stuk!

 

En ikzelf!

 

We hebben het gehaald!

 

Een ferm machien in een mooie setting!

 

Genieten van het uitzicht!

 

We zouden ons hier nog uren kunnen vergapen aan de mooie uitzichten. Maar het is ondertussen al bijna half één en moeten dus dringend op zoek naar iets deftigs om te eten. Iets na de top is er aan de andere kant het Ferme Auberge Rothenbrunnen, maar omdat het hier veel te druk is en je er op het eerste zicht niets deftigs kunt eten besluiten we verder af te dalen.

Langs deze kant ligt het wegdek er enorm slecht bij en moet je toch wel de nodige voorzichtigheid inlassen. We komen uiteindelijk halverwege op de afdaling van de Col du Platzerwasel van gisteren, waar de weg gelukkig van betere kwaliteit is. En zo dalen we verder af zoals gisteren en stoppen terug aan Salon de Thé, Au Petit Schlitteur, in Muhlbach-sur-Munster. Hier zijn we tenminste zeker van de uitstekende kwaliteit die er geserveerd wordt. 

Nadat we ons energiepeil voldoende hebben bijgevuld kunnen we aan het laatste gedeelte beginnen van deze lange dag. We rijden opnieuw verder door het centrum van Munster. Daar nemen we weer dat leuke fietspad zoals gisteren maar blijven het nu verder volgen richting Turckheim. En zo komen we aan de laatste beklimming van deze rit, naar Les Cinq Châteaux Hohlandsbourg.

 

Profiel Côte des Cinq Châteaux

 

Zoals je kan zien weer een redelijk stevig ding, maar gelukkig niet zo heel lang. En nu het al een stuk in de namiddag is, is het ook nog eens enorm warm geworden, of zeg maar heet! We moeten nog even van de hoofdbaan afwijken om echt tot aan het Château Hohlandsbourg te geraken. Een opritje van 500m waar het niet onder de 10% gaat. Zelfs auto's hebben problemen om er naar boven te rijden! Wel een heel mooi uitzicht over de vallei richting Duitsland.

 

Uitzicht richting Duitsland vanaf het Château

 

Nu moeten we dat steil oprijlaantje terug afdalen maar gelukkig lukt dit zonder kleerscheuren. En daarna op de hoofdbaan is het nog niet gedaan want de andere kant van deze Côte is ook enorm steil naar beneden. We komen uiteindelijk zonder problemen beneden in de vallei terug tussen de wijngaarden. En rijden zo verder zuidwaarts via Gueberschwihr richting Pfaffenheim. Hier zijn we tijdens ons eerste ritje ook gepasseerd maar nu dus in de andere richting. Omdat het nu echt wel TE heet begint te worden nog even stoppen voor een verfrissing met bubbels (zie foto)! 

 

En of ik grote dorst had!

 

Alle beklimmingen zitten erop nu en kunnen we relaxt tussen de wijnranken door rijden richting Guebwiller en Buhl. Alhoewel we toch nog één klein muurtje over moeten. En ook nog even een omleiding volgen in Westhalten. Maar daarna is het rustig uitbollen en stoppen we terug in Guebwiller voor een echte verfrissing nu want de drinkbussen zijn helemaal leeg! Wat was dit weer een prachtige en lange dag in het zadel. Ongelooflijk veel geluk gehad met het weer hier. Deze laatste rit sluiten we af aan ons hotel met 104km op de teller en een stevige 2365hm. Misschien tot volgend jaar, hier of weer een andere locatie in de Vogezen?

 

RouteYou track van de rit Petit Ballon


Maak een Gratis Website met JouwWeb