Rit 1: Côte de Villespassans + Col de l'Andure + Côte de Minerve

De eerste dag dat we hier zijn en al onmiddellijk een eerste 'lokaal' ritje. Het is dan ook nog redelijk mooi weer vandaag dus kunnen we er maar beter van profiteren. Vermits we aan een totaal andere kant van deze streek zitten dan de voorbije 2 jaren kan ik dus ook van hieruit weer een ander gebied gaan ontdekken. En zo rij ik dus eerst oostwaarts, gelukkig mee met de wind, via Aigues-Vives tot in Agel. Ik heb mij voor deze rit laten inspireren door een nieuwe app via Strava genaamd MyCols. Daarin stonden 2 Côtes die vlakbij ons dorpje zouden liggen. De eerste mag ik al aanvatten nadat ik Agel ben gepasseerd, de Côte de Villespassans!

 

Profiel Côte de Villespassans

 

Zoals je ziet op het profiel niets spectaculairs, maar 2,3km lang om een dikke 100hm te overwinnen, maar het is de eerste dag en we moeten er nog wat inkomen hé! Wel een mooie en rustige klim die gelijk omhoog loopt. Het is er stil, zelfs even windstil. Behalve als ik boven ben, daar terug vollenbak de wind maar best nog een indrukwekkend uitzicht ook!

 

Uitzicht boven op de Côte de Villespassans

 

Geen naambordje op deze Côte? Dan maar van het dorpje zelf!

 

Even blijf ik hier op eenzelfde hoogte fietsen gedurende ongeveer 1km om dan nog een laatste knikje hoger te gaan naar het dorpje zelf. Een kerktoren met daarvoor een monument ter nagedachtenis van gesneuvelden tijdens WO I domineren het beeld in dit dorpje.

 

Monument WO I voor de kerktoren in Villespassans

 

Na dit dorpje en de nodige hoogtemeters is het tijd voor een lange en leuke afdaling. Met nog 2 kleine knikjes omhoog onderweg gaat het niet allemaal in dalende lijn. Voorbij Cruzy sla ik rechtsaf terug westwaarts. Hier mag ik een lang vlak stuk ferm tegen de wind in beuken. Amai, dit stuk hakt er stevig in! Pfff! En alsof dat nog niet zwaar genoeg is mag ik bij Montouliers nog een klein maar steil hellinkje over. Hierboven even stoppen om van het uitzicht te genieten en iets eten en drinken.

 

Genieten van het uitzicht

 

Na voldoende energie te tanken eerst een afdaling tot ik op een baan kom langs de rivier La Cesse. Deze blijf ik volgen tot in Bize Minervois. En daar zal ik ze dan oversteken.

 

Brug over La Cesse in Bize Minervois

 

Ik vervolg mijn weg op een vlak stuk tot ik aan een kruispunt kom. Hier sla ik rechtsaf om nog een klein colletje over te rijden. Geen profiel van te vinden maar wel een naambordje boven op de Col de l'Andure. Met zijn 146m hoogte zelfs lager dan de 2 Côtes die ik vandaag ga overrijden. Een heel klein colletje dus!

 

Col de l'Andure, niet hoog maar tenminste wel een naambordje!

 

Als ik over deze 'col' ben passeer ik terug langs Aigues-Vives en rij ik zelfs door ons dorpje, Aigne. Maar mijn rit is nog niet ten einde want ik moet nog die 2de Côte vanuit de MyCols app gaan bedwingen. En zo rij ik via een rustig maar enorm kronkelend weggetje tot in Azillanet. En van daaruit kan ik dan de laatste beklimming van vandaag aanvatten, de Côte de Minerve.

 

Profiel Côte de Minerve

 

De Côte de Minerve is al een iets serieuzere helling, 3,2km lang en een heel stuk aan 6%, maar op het laatste vlakt het terug wat af. Ook hierboven staat er spijtig genoeg weer geen naambordje! Daarna volgt er een steile afdaling naar Minerve zelf. Home-sweet-home voor mij ondertussen wegens gekend terrein. Ik kan het mij toch niet laten om nog de nodige foto's te nemen!

 

Dan maar een foto van het naambordje van Minerve zelf

 

De gekende Pont Grand in Minerve

 

Nog geen selfie genomen, dat kan niet hé!

 

Toch een fotogeniek dorpje

 

Na deze verplichte maar mooie tussenstop kan ik stilaan aan de terugweg beginnen. Eerst nog een fijne afdaling langs de 'Gorge de la Cesse' tot in het eveneens mooie La Caunette. Hier kan ik niet anders dan ook even halt te houden en een paar foto's te nemen. Vorig jaar stroomde hier nog de rivier volop door maar nu staat de bedding echter helemaal droog!

 

De rivierbedding in La Caunette staat helemaal droog!

 

Nog een allerlaatste knikje omhoog en ik kom terug toe aan ons huisje. Deze eerste 'lokale' rit van 57km telt toch nog een stevige 824hm! Niet slecht als inrijritje!

 

RouteYou track van de rit Côte de Villespassans + Col de l'Andure + Côte de Minerve

 


Maak een Gratis Website met JouwWeb