Rit 4: Boutenac - Gasparets

Ik ben ondertussen al aan mijn 4de rit hier gekomen. Vandaag ga ik eens niet de bergen in. Het is best wel warm vandaag maar de zon is nauwelijks te zien. Gelukkig is er niet al te veel wind. Dus niet de bergen in maar zuidwaarts door de 'vlakkere' vallei. Als ik ons dorpje uitrijd mag ik wel al onmiddellijk beginnen klimmen. Een klein wegje dat ik thuis al had gezien op Google Maps en RouteYou maar waar ik nog niet zeker van was of het goed te doen was en voldoende geasfalteerd. Maar het is een fantastisch wegje dat heerlijk omhoog slingert. Het hoogste punt noemt Col de Cas maar weer staat er geen naambordje. 

 

Het kleine wegje direct omhoog vanuit Aigne naar Col de Cas

 

Hierna volgt er een hele leuke, lange afdaling door prachtig, rustig natuurgebied tot in Mailhac. En nog is de afdaling niet gedaan. We dalen verder af tot voorbij Pouzols-Minervois, even een klein stukje drukkere baan, en we slaan linksaf richting Roubia. Om daar te geraken moeten we weer een klein heuveltje over. En zo zie je maar dat de vlakke vallei toch niet zo vlak is! Wat je wel hebt in deze streek is dat het water nooit ver weg is. De Canal du Midi en de rivier L'Aude zal ik meermaals oversteken.

 

Oversteek Canal du Midi in Roubia

 

Kerkje van Roubia op de achtergrond

 

Over de rivier L'Aude

 

Nu volgt er een langer vlak stuk tot in Lézignan-Corbières. Dit is een drukkere stad waar ik even de weg kwijt ben. Omdat mijn GPS straten instuurt waar ik helemaal niet in mag. Na dit oponthoud kan ik eindelijk mijn normale weg terug verder zetten naar het einddoel van deze rit. Eerst langs Boutenac om zo verder door te steken tot in Gasparet, het verste punt op deze rit.

 

Bij het binnenrijden van Boutenac

 

Bij het binnenrijden van Gasparet

 

Nu dat we het verste punt hebben bereikt kan ik aan de terugweg beginnen. Eerst een beetje afdalen want Boutenac en Gasparet liggen op een heuvel. En dan een heel lang en vlak stuk van iets meer dan 10km. We passeren terug de rivier L'Aude en komen zo in Ventenac-en-Minervois waar de Canal du Midi doorloopt. Hier stop ik even om iets te eten en drinken en een paar foto's te nemen.

 

Canal du Midi met op de achtergrond het Château de Ventenac

 

Fiets even aan de kant om iets te eten en drinken

 

Info-bord iets buiten het centrum

 

Vanaf nu is het vlakke gedeelte weer voorbij. Het gaat van hieraf in trapjes terug omhoog tot in Mailhac. Hier kom ik op hetzelfde punt als daarstraks en rij ik terug het natuurpark in.

 

Het kerkje van Mailhac

 

Die lange afdaling van daarstraks in het natuurpark mag ik nu dus omhoog fietsen. Alhoewel het niet heel steil allemaal is is het toch nog knap lastig tot het hoogste punt. Vooral omdat er onderweg toch een paar venijnige knikjes inzitten. Maar na het hoogste punt is het alleen nog maar bergaf tot in ons dorpje.

 

Lastiger dan gedacht die terugweg!

 

Terug in ons dorpje

 

En zo sluit ik deze 4de rit hier af door de 'vlakkere' vallei met 64km op de teller en toch ook nog een stevige 517hm.

 

RouteYou track van de rit Boutenac - Gasparets