Averbode - Scherpenheuvel - Sven Nys

Na al 3 lange maar vooral ook zware ritten wegens de nodige hoogtemeters nu vandaag eens minder zwaar. Het is te zeggen nog wel dik boven de 150km lang maar met duidelijk minder hoogtemeters. Normaal gezien ne klassieker voor KWB Opppuurs. Minstens 1 keer per jaar gaan ze met de volledige club op bedevaart naar Scherpenheuvel. Nu zullen Johan en ik alleen de honneurs mogen waarnemen. En het leuke aan deze rit is dat we weer een heel andere windrichting uitgaan dan de andere ritten. 

Vertrekken doen we dus oostwaarts richting Boom waar we toch al meteen een gekende helling hier in de streek mogen overknallen, nl. de Bosstraat. Na deze eerste hindernis loopt het verder vlak over rustige wegen via Reet tot in Lier waar we even langs het water fietsen. Altijd leuk zoiets. We steken verder door langs Berlaar tot we na 3u fietsen al een eerste mooie tussenstop houden aan de Abdij van Averbode. Je mag zelfs in deze corona-tijd toch gewoon binnen op het domein. Maar verder is er weinig te zien of te beleven wegens grote werkzaamheden. Tijd voor wat foto's dan maar.

 

 

Normaal gezien kan je in normale zomerse omstandigheden in de dreef net tegenover de ingang van de abdij lekkere ijsjes eten maar nu spijtig genoeg niets te zien. Wel mooi om door te fietsen. Ondertussen is het al middag en voelen we een hongertje opkomen. We rijden door het centrum van Zichem zelf waar we even halt houden aan een klein bakkertje. Amai, dat gaat smaken! Met de aangevulde energie is het nu nog maar een klein stukje tot we voor de Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel staan. Ook hier mag je mits de nodige voorzorgsmaatregelen gewoon binnen gaan maar omdat het hier wel redelijk druk is besluiten we dat toch maar niet te doen. Enkele foto's van de buitenkant zullen moeten volstaan.

 

 

Zo dan, we hebben ons einddoel en verste bestemming op deze rit bereikt. We kunnen dus aan de terugweg beginnen. Helemaal via een andere streek (meer zuidelijker dan de heenrit) keren we terug huiswaarts. Het gaat nu langs Rillaar en helemaal door Aarschot tot we op de Balenberg uitkomen waar het fantastische belevingscentrum van het Sven Nys Cycling Center ligt. Spijtig genoeg ligt dit er wel helemaal doods bij. Want anders konden we op het terras boven met mooi uitzicht over het parcours een broodje Kannibaal gaan eten. Nu gewoon wat foto's nemen en weg ermee.

 

 

Hierna passeren we nog Tremelo, rijden we door Rijmenam richting Mechelen waar we in Muizen na dik 6u fietsen en al 130km op de teller nog even halt houden aan een klein supermarktje dat nog open is. Kwestie van nog een laatste energie-boost te krijgen voor het finale eindschot. Via Hombeek, Tisselt en Breendonk komen we terug in onze eigen gekende streek. Dit was weer een lange dag in het zadel van bijna 7u met bijna 155km op de teller maar wel maar 360hm. Duidelijk een pak minder dan de andere weken dus. Maar we hebben wel weer een mooie dagtrip beleefd.

 


Strava Activity - Zondagochtendrit 'KWB Oppuurs', Averbode - Scherpenheuvel - Sven Nys: 154km