Doel

 We hebben al 2 keer naar het zuiden gefietst, een keer naar het westen en vorige week naar het oosten. Dus wat blijft er dan nog over: juist ja, het noorden! Op het eerste zicht was er zo niet meteen een toffe bestemming om naartoe te rijden. Want ja, je moet uiteindelijk toch een 'doel' hebben om naartoe te fietsen! Maar is dat nu geen toeval dat in de haven van Antwerpen tegen de Nederlandse grens een spookdopje genaamd Doel ligt met ook nog eens een kerncentrale langs de Schelde met dezelfde naam! Een dubbel doel dus. Had ik al doel gezegd! 😉

Vertrekken doen we dus via vertrouwde wegen door Bornem en Temse om zo het Waasland in te duiken. Hier komen we regelmatig fietsen omdat het er rustige wegen zijn met weinig verkeer. Altijd leuk! Nu rijden we echter verder noordwaarts, steken de Expressweg tussen Antwerpen en Knokke over, om zo langs Verrebroek de Polders in te duiken. Als het in het Waasland al rustig fietsen was dan al helemaal hier op die lange rechte stukken door de Polders. Hoe zalig is dit? Zeker met dit fijn, zonnig weertje vandaag! We zien nu de 2 koeltorens al van ver afgetekend aan de horizon.

 

 

Het duurt echter nog een tijdje eer we op onze eindbestemming zijn. Eerst maar eens zien dat we door dat spookdorpje kunnen geraken. Want 's avonds en in het weekend worden de toegangswegen afgesloten wegens vandalisme en graffiti. Maar wij kunnen er overdag in het weekend gelukkig gewoon naartoe met de fiets. Toch wel een speciale setting zo'n half verlaten dorpje waar de meeste huizen niet meer bewoond zijn. Die zijn gelukkig ondertussen afgesloten met metalen panelen voor de ramen. De graffiti artiesten kunnen er hun talenten op showen. Maar ik denk niet zo aangenaam voor de paar mensen die er nog wel wonen. Enfin, tijd voor wat foto's dus.

 

 

Het kerkje hebben ze gelukkig onaangeroerd gelaten. Maar op bijna alle andere huizen staat iets van graffiti opgespoten. De ene al iets geslaagder dan de andere. Kleurrijk is het wel. Na dit mooie maar toch bevreemdend dorpje gaan we op zoek naar die 2 koeltorens van de kerncentrale. Hiervoor moeten we even de dijk op die langs de imposante Schelde loopt. Qua contrast kan dat tellen! Maar ook hier weer zeker met het zonnige weer levert dat mooie plaatjes op.

 

 

Nu we ons 'doel' hebben bereikt kunnen we aan de terugweg beginnen. Eerst nog van die lange rechte stukken door de Polders waar maar geen eind aan lijkt te komen. Sommige zijn in omgekeerde richting van daarstraks op de heenweg, andere zijn dan weer compleet nieuw. Om zo toch via een volledig ander traject en een andere brug de Expressweg terug over te steken en het Waasland weer binnen te rijden. Uiteindelijk zijn we al 3,5u onderweg en dik 70km in de benen, dus hoog tijd om iets voor 't eten te zoeken. Uiteindelijk passeren we Vrasene waar we gelukkig nog een klein bakkertje vinden dat open is. De broodnodige suikers zullen hun werk kunnen doen, want we zijn nog maar halverwege qua aftand. Dus het heen rijden is merkelijk korter dan de terugweg want we gaan, om niet op hetzelfde traject te komen, een volledige omweg maken. We maken een grote boog achter Sint-Niklaas om dan via Belsele en Waasmunster tot in Dendermonde uit te komen. Ook hier rijden we een stukje langs de Schelde tot in Baasrode en steken via Sint-Amands door tot in Oppuurs. Uiteindelijk zijn we op deze ‘korte’ rit bijna 6u onderweg geweest om 128km af te leggen maar met amper 190hm. Een vlakke rit dus! Maar wel weer heel mooi en enorm rustig. Misschien wel een blijvertje? 

 


Strava Activity - Zaterdagochtendrit, Doel: 128km

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb