Koppenberg + Muur

Eerder deze week een berichtje van Johan: zouden we een 'ritje' kunnen doen langs de Koppenberg en de Muur? Nu moet je weten, de Koppenberg ligt in Melden bij Oudenaarde. En de Muur is wel degelijk die van Geraardsbergen. Met de fiets een 'kleine' 30km van elkaar verwijderd! Dus niet echt dicht bij elkaar gelegen want je moet ook nog eerst tot ginder geraken. Enfin, ik zet mij nog maar eens achter mijn laptop om dat eens uit te tekenen. Conclusie: een rit van bijna 160km. Het langste wat ik tot nu toe al zou gedaan hebben. En met 2 van de zwaarste beklimmingen uit de betere Vlaamse voorjaarsklassiekers, op kasseien dan nog! Dat het een ferme uitdaging gaat worden is wel duidelijk. We zijn eens benieuwd.

Vertrekken doen we nu wel helemaal de andere richting uit dan de 2 vorige ritten. Ik had zelf nog een ritje van met de club richting Sint-Lievens-Houtem. Deze had ik dus als basis genomen voor de heenrit. Makkelijk zat! Dus tot daar gaat alles nog over redelijk vertrouwde wegen. Wat daarachter ligt is onbekend. Mooi dat wel maar al redelijk heuvelachtig, die Zwalm-streek!

 

 

Bon, we zitten nog maar aan 55km en zijn bijna 2,5u onderweg dus we hebben nog wel wat voor de boeg. Eerst maar eens zien dat we deftig tot in Oudenaarde geraken. Na dik 3u fietsen en 70km op de teller passeren we Oudenaarde. Niet echt door het centrum, daar hebben we voor nu niets verloren. We moeten verder door naar Melden, want daar ligt de legendarische Koppenberg! De zwaarste kassiehelling van de Vlaamse Ardennen. Amper een halve km lang maar met een gemiddelde van dik boven de 11% en een piek van 22% op kasseien! En dat na al dik 70km in de benen. Niet simpel maar het lukt ons toch om deftig boven te geraken. Wel even pauzeren hier.

 

Profiel Koppenberg

 

Zo deze kunnen we al afvinken. Nu dat muurtje in Geraardsbergen nog even gaan verorberen! Dat we diep in de Vlaamse Ardennen zitten is wel duidelijk nu. Geen meter vlak meer en constant op en neer. We komen zelfs dicht bij de Waalse grens maar zullen deze nooit oversteken. Langs mooie, slaperige dorpjes rijden we door een streek waar de tijd lijkt stil te staan. We stoppen nog eens om iets te eten en drinken en wat foto's te nemen.

 

 

Bij mij kan er zelfs nog een 'vreugdesprongetje' af, de benen zijn dus nog ok! Als we na bijna 5u fietsen de kaap van de 100km naderen vinden het wel tijd om ergens te stoppen om iets 'deftigs' te gaan eten. Maar ook nu weer niet zo simpel om nog ergens iets open te vinden. Uiteindelijk komen we iets voor Geraardsbergen toe in het prachtige Zarlardinge (nog nooit van gehoord!) waar er nog een klein bakkertje open is. En natuurlijk kan in deze streek een goei mattentaart niet ontbreken hé! Amai dat heeft gesmaakt. We zijn klaar om die befaamde Muur van Geraardsbergen aan te vallen! Ook ne stevige, amai! Wij rijden hem op via de Abdijstraat. Ik dacht dat is makkelijker dan via de Vesten maar dat viel dik tegen. Soit, hieronder nog even het profiel meegeven.

 

Profiel Muur van Geraardsbergen (via Abdijstraat)

 

Als je via de Vesten rijdt moet je daar al over de weliswaar goed berijdbare kasseien al rijden. Via de Abdijstraat is het nog geasfalteerd tot de Kappelmuur. Maar steil dat het daar al is! Enfin we geraken wel zonder al te veel problemen boven waar het merkelijk drukker is dan op de Koppenberg. Het is nu natuurlijk al voorbij het middaguur dus dat zal ook wel meespelen. Tijd voor een paar foto's!

 

 

Wat ne mens niet allemaal moet doen om nen deftige foto te kunnen nemen! En natuurlijk is mijne kameraad daar als de kippen bij om dat dan ook nog eens vast te leggen! Maar allé, we kunnen weer verder afdalen langs de achterkant en richting huiswaarts beginnen rijden. Iets voorbij De Gavers richting Zandbergen stoppen we nog aan een klein groezelig superetteke om onze laatste energie stoot te geven. Dat zal dan moeten volstaan om heelhuids thuis te geraken. Vanaf Ninove tot in Denderleeuw is het lekker vlak langs de Dender. Maar op dit latere uur in de namiddag wel al redelijk druk met allerhande fietsers en wandelaars. Ook hier geraken we zonder veel problemen doorgesparteld. In Hekelgem (what's in a name!) gaat het toch nog even vies omhoog om dan via Moorsel en Buggenhout terug in een vertrouwde omgeving in Oppuurs aan te komen. We zijn dik 8u onderweg geweest om net geen 159km af te leggen met bijna 1100hm. Amai, dat was weer een staffe prestatie, al zeg ik het zelf! Ik durf al niet meer aan volgende week te denken wat dan weer het plan gaat worden.

 


Strava Activity - Zondagochtendrit 'KWB Oppuurs', Koppenberg + Muur: 159km

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb