Rit 1: Dolomites Bike Day CCW

Na een stevig maar enorm lekker avondmaal gisteren, de goede nachtrust en al even uitgebreid ontbijt deze ochtend denk ik dat we klaar zijn voor ons eerste ritje hier. Thuis niets van voorbereiding gehad, een tripje naar de Waalse kant van de Vlaamse Ardennen daargelaten. Dus praktisch niets van hoogtemeters in de benen. Het zij zo, rustig aan beginnen dus. Vandaag staat het lusje van de Dolomites Bike Day (CCW = Counter Clock Wise) op het programma. 3 Passo krijgen we daarmee voor onze wielen geschoven. In volgorde worden dat: Falzarego, Valparola en Campolongo

Vertrekken doen we dus door uit ons hotel rechts af te slaan en met al meteen een leuke afdaling. Niet te moeilijk beginnen dus. Na een 4-tal km is de pret echter al gedaan en komen we op een soort plateau waar het constant op en neer gaat met soms van die vervelende knikjes in. Allemaal niet te lang maar de benen willen op dit moment nog niet echt mee. Na 10km is het menens en beginnen we aan de eerste echte beklimming: de Passo Falzarego. En eigenlijk ook de Passo Valparola, maar straks meer daarover. Hier beneden nog weinig mooie uitzichten omdat we tussen de dicht beboste naaldbomen fietsen. Na iets meer dan 1u op de fiets komen we in het dorpje zelf net onder de top vanwaar we de machtige rotsformaties al kunnen zien liggen. Het is duidelijk niet zo ver meer maar in deze laatste kilometers zijn de stijgingspercentages nog het hoogst. Na een 20-tal km en 1,5u in het zadel bereiken we de top van de Falzarego. Hier is de splitsing met de afdaling naar Cortina d'Ampezzo of naar de top van de Valparola die op amper 1km ligt. Dus gewoon maar een klein doorsteekje en je bent er al. 2 passo voor de prijs van 1! 😉

 

Profiel Passo di Valparola (en eigenlijk ook Falzarego!)

 

 

Zo, het eerste en zwaarste gedeelte zit er al op voor vandaag. Wat nu volgt is een lange afdaling van 14km tot in La Villa. Dus ondanks het bewolkte maar drukkend warme weer best even een windstopper aandoen. En zo'n eerste lange afdaling is toch weer even wat wennen. Gelukkig geen al te moeilijke afdaling met weinig bochten in en dus een goed overzicht. Amper een half uurtje later staan we al beneden in het veel drukkere La Villa. Deze ligt op één van de grotere toegangswegen naar de Dolomieten. We volgen deze baan die lichtjes oploopt gedurende een 5-tal km tot we in het eveneens levendige Corvara aankomen. Van hieruit begint onze laatste beklimming van deze dag, de Passo Campolongo.

 

Profiel Passo di Campolongo (vanuit Corvara)

 

We hadden hier graag misschien nog iets willen eten maar omdat het er zo'n drukke bedoening is besluiten we maar gewoon verder te fietsen en onmiddellijk aan deze beklimming te beginnen. Het eerste gedeelte is het steilste gedeelte. Gelukkig met een perfect nieuwe asfaltlaag dus dat scheelt. Als het na de eerste bochten een klein beetje afvlakt zien we een mooi uitkijkpunt met een perfect geplaatst bankje waar we even stoppen om iets te knabbelen.

 

 

Zo, met deze extra energie zullen we dit laatste bergje wel over geraken zeker? Niet de moeilijkste en hoogste beklimming hier. En zo staan we na 3,5u fietsen op de top van de Passo Campolongo, met zijn 1875m hoogte de enigste hier onder de 2000m. Even stoppen voor een fotootje voor de statistieken.

 

 

We gaan de laatste afdaling in richting Arabba en ons hotel. Een kortere, steile afdaling met een aantal scherpe bochten in. Maar we komen zonder problemen beneden toe in het dorpje. Rijden meteen door naar ons hotel en zetten ons op het terras om iets te drinken. We bekijken nog even de ritgegevens en komen bij dit eerste kleine ritje uit op net geen 51km en bijna 1300hm. Perfect voor een inrijritje.

Na het douchen vragen we nog even aan de receptie wat er hier in het hotel zoal allemaal te doen is. Ze nemen ons mee naar de kelder verdieping waar er nog een volledige wellness met Romeins zwembad blijkt te zijn. Helemaal voor ons alleen want de vele motards die in het hotel logeren zijn nog niet terug van hun lange dag uitstap. Genieten!

 


RouteYou track van de rit Dolomites Bike Day CCW


Strava Activity - Rit 1 Arabba, Dolomites Bike Day CCW: 51km

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb