Rit 3: Tre Cime di Lavaredo

Onze 3de dag hier en we gaan eens een ritje doen op verplaatsing. Meer bepaald naar Cortina d'Ampezzo, één van de grotere steden hier in de regio. Van daaruit kunnen we een lus doen met 3 beklimmingen en dat worden in volgorde: Tre Croci, Tre Cime di Lavaredo en Cimabanche. Het is ongeveer een uurtje rijden tot in Cortina d'Ampezzo waar het verkeer duidelijk nog drukker is zo vroeg op de dag en moeten we even zoeken naar een goede startlocatie voor onze rit. Dat vinden we uiteindelijk iets buiten het centrum op een gratis publieke parking die al redelijk goed vol staat. Voor mij nog even een stress-momentje als we vertrekkensklaar staan omdat mijn fiets-GPS het nog even nodig vindt om een last-minute update te beginnen uitvoeren! En na dit ongemakkelijke oponthoud kunnen we dan eindelijk aan ons ritje beginnen. Eerst maar eens zien dat we dit levendige stadje zonder problemen uitgeraken. Niet zo leuk dit stukje in het drukke verkeer. Als we dan eindelijk van het centrum rechts wegdraaien komen we duidelijk op een veel rustigere baan en meteen de eerste beklimming van deze dag, nl. Passo Tre Croci. Een klim van net geen 8km met over heel de lijn een gelijkmatig profiel tussen de 7% en 9%. Na een uurtje klimmen staan we op de top van deze eerste Passo.

 

 

Een korte afdaling volgt om dan gedurende een 5-tal km op een soort plateau golvend op dezelfde hoogte te blijven. Een lange rechte baan brengt ons tot aan het grote meer van Lago di Misurina. Tijd om even wat te pauzeren, iets te eten en drinken en wat foto's te nemen. Want seffens gaan we hopelijk de belangrijkste klim van deze dag kunnen aanvatten. Ik zeg hopelijk want op borden langs de kant van de weg al gezien dat deze niet bereikbaar zou zijn omdat er nog sneeuw zou liggen! We zijn eens benieuwd.

 

 

Dus na het grote meer moeten wij rechtsaf slaan een klein wegje in en gelukkig voor ons kan je met de fiets wel sowieso door. Auto's of ander gemotoriseerd verkeer wordt wel tegengehouden. Het eerste stukje nog enorm steil omhoog om uiteindelijk aan een slagboom te komen langs een kleiner meertje, Lago Antorno, waar het even wat vlakker loopt zelfs met een lichte afdaling in. Maar daarna begint de 'fun' van deze enorm steile beklimming naar Tre Cime di Lavaredo. Een klim waar een jonge Eddy Merckx voor het eerst zijn klimcapaciteiten toont en zich voor de rest van zijn carrière als grote ronde winnaar manifesteert. Bon, wij moeten zien dat we ons nog op deze steile beklimming naar boven kunnen sleuren. Want zoals je op het profiel kan zien de laatste 4km gaat het niet meer onder de 10% met pieken tot boven de 13%. Zelfs de weinige wandelaars die we hier tegenkomen kruipen zigzaggend omhoog! Zo ook zullen wij het moeten doen.

 

 

Dit moeten zowat de zwaarste 4km zijn geweest die ik tot nu toe heb geklommen. De 'views' op deze hoogte, +2300m, zijn best wel spectaculair. Even tijd om wat foto's te nemen en van dit uitzicht te genieten. Vermits het een 'dead-end' is moeten we seffens terug via dezelfde weg afdalen. Als dat maar goed komt? Met dichtgeknepen billen en remmen geraken we zonder problemen terug beneden en besluiten net voor we terug op de grotere baan komen van onze rondrit iets te eten in Casa Primavera. Het is ondertussen al dik voorbij het middaguur. Een hongertje laat zich voelen. Nadat we hier onze energievoorraad voldoende hebben kunnen vullen is het tijd om het laatste deel van deze lus af te werken met nog 1 'beklimming' voor de boeg. Van deze kant waar wij vandaan komen nauwelijks nog een beklimming te noemen want waar het hier voor het grootste gedeelte zelfs gewoon bergaf gaat is het enige 'knikje' bergop amper 3km lang met slecht 100hm! Maar er staat een naambordje van deze Passo Cimabanche dus het telt wel hé!

 

 

Verder is het nu gewoon langzaam afdalen tot in Cortina d'Ampezzo waar het opnieuw een schok is om in de drukte van een grote stad te komen. Aangekomen op de parking nog een grappig moment meegemaakt. Een dame van een fietskoppel die we onderweg ook al eens waren tegengekomen waren zich gewoon ongegeneerd aan het omkleden achter hun auto. Een persoon die daar 'toevallig' selfies aan het nemen was van de 'omgeving' richtte zijn gsm wel heel duidelijk in de richting van deze volledig naakte dame. Goed gelachen, dat wel. Op de terugweg in de auto bekijken we al even de statistieken van deze mooie rit. We hebben in totaal net geen 56km afgelegd met bijna 1500hm. Super mooie lus was dit!

 


RouteYou track van de rit Tre Cime di Lavaredo


Strava Activity - Rit 3 Cortina d'Ampezzo, Tre Cime di Lavaredo: 56km

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb