Rit 4: Fedaia

Over de helft al, time flies when you're having fun! Vandaag gaan we een iets grotere lus proberen af te werken. Het weer zit in ieder geval weeral heel goed mee. Stralend blauwe hemel met hier en daar wat lichte witte wolkjes. Perfect fietsweer dus. Een grote lus dus meer ten zuiden van ons. Waar we weer 3 bergjes mogen afvinken in volgorde: Pordoi, Fedaia en Santa Lucia. Die laatste was niet echt de bedoeling maar later meer daarover! Eerst maar eens beginnen bij het begin en dat is in ons geval Passo Pordoi, maar nu vanuit onze kant in Arabba welke we tijdens onze Sella Ronda op't laatste hebben afgedaald. Dit wil wel zeggen uit het hotel links onmiddellijk na het rond punt door het dorpje en klimmen maar. Een kronkelige beklimming van iets meer dan 9km met een egaal profiel van 7% met af en toe piekjes tot 9%. Redelijk stevig als eerste van de dag!

 

 

We doen het op't gemakske vandaag met regelmatige tussenstops voor wat foto's. Na iets meer dan 1u fietsen staan we toch al op de top van deze eerste Passo van de dag. Buiten het naambord is er ook een soort van gedenkplaat/steen met alle namen van wielrenners die hier als eerste gepasseerd zijn tijdens de voorbije Giro d'Italia's. Altijd leuk zoiets voor wat foto's. Na de top volgt een heel lange weer kronkelige afdaling helemaal tot in Canazei. We zijn ondertussen al 2u onderweg en besluiten hier even iets te gaan drinken. Het wordt tenslotte nog een lange dag en het is al redelijk warm. We zetten ons op het terras van Café La Petite terwijl we naar een downhill event kijken dat hier momenteel aan de gang is.

 

 

Nadat we genoeg bijgetankt hebben kunnen we aan de 2de beklimming van de dag beginnen. Vanuit Canazei eerst nog lichtjes bergop door een mooie vallei maar voorbij Alba en vooral Penia begint de weg weer steviger omhoog te slingeren. Onderweg nog wat tijd nemen om mooie foto's te nemen. Want het laatste gedeelte is nog een lang recht stuk dat stevig omhoog gaat aan constant 8%. Uiteindelijk doen we er bijna 1,5u over om op de top te geraken van Passo di Fedaia aan zijn prachtig stuwmeer. Tijd voor wat foto's en op het einde van de dam nog even iets gaan eten en drinken op het terras van Rifugio Dolomia.

 

 

Nu ons energiepeil weer voldoende hoog staat kunnen we deze lus proberen tot een goed einde te brengen. Eerst nog redelijk vlak langs het meer met daarna een heel lange afdaling. Normaal gezien had ik niet helemaal tot beneden in Caprile voorzien met een kortere doorsteek. Maar spijtig genoeg door werkzaamheden worden we verplicht toch helemaal tot in Caprile te rijden. Waardoor we niet alleen veel verder moeten rondrijden maar ook nog eens extra klimkilometers mogen wegtrappen. En het is al een stuk in de namiddag waardoor het al redelijk warm aan't worden is. Regelmatig een keer stoppen is de boodschap. 

 

 

Na de beklimming van ruim 10km van deze Colle Santa Lucia komen we op de baan tussen de voet van Passo Falzarego en ons hotel welke we de eerste dag hier gedaan hebben toen in de omgekeerde richting. Dat wil zeggen dat we eerst wat op eenzelfde hoogte op een plateau blijven maar dat het straks nog een laatste stuk flink bergop loopt tot aan ons hotel. We besluiten nog even te stoppen en iets te drinken op het terras van Café/Bar Hotel Excelsior. Het uitzicht is er in ieder geval nog fantastisch. En we zijn tenslotte al bijna 7u onderweg!

 

 

Zo dan, de laatste loodjes wegen het zwaarst. En zijn we blij dat we na dik 8u eindelijk ons hotel bereiken. Het was een lange, vermoeiende maar mooie dag. Uiteindelijk hebben we 74km afgelegd met bijna 2000hm. Tijd om nog eens in de welness van het hotel te duiken.

 


RouteYou track van de rit Fedaia CCW


Strava Activity - Rit 4 Arabba, Fedaia: 74km