Rit 5: Col de la Cayolle

Vandaag ziet het er 's ochtends weer fantastisch goed weer uit. Echter weten we ondertussen van de voorbije dagen dat het kort tegen of na de middag meestal begint te regenen dat soms zelfs met een ferm onweer kan gepaard gaan. Dus we zijn voorzichtiger geworden. 

 

Rit 5 (poging 1): Col de la Cayolle

Aan deze subtitel kan je al vermoeden dat het niet perfect verlopen is vandaag. We beginnen nochtans volle goede moed aan deze zeer fijne beklimming deze ochtend. Naar de Col de la Cayolle dus. Dezelfde kloof als de Col d'Allos van 2 dagen geleden maar dan de andere kant. In het begin blijf je lager beneden in die kloof om later als je wegdraait pas hoger te gaan. Een heel mooi gedeelte dat moeilijk op foto is vast te leggen wegens bijna geen genomen, of was het gewoon al een beetje in ons achterhoofd die tijdsdruk om op tijd boven te geraken. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat het er superdruk was en niet alleen door de fietsers. Allerlei old-timers en ander gemotoriseerd verkeer komt ons op dit heel smalle wegje te vaak te snel voorbij gevlogen. Spijtig want voor de rest is het er supermooi. Als we na meer dan 1u klimmen langzaam uit de kloof klauteren en in meer weids landschap terechtkomen zien we de wolken ook weer toenemen. We besluiten toch nog rustig door te rijden omdat het momenteel nog niet regent. Maar als we op ongeveer 7km van de top halt houden om even iets te eten en drinken zien we meer en meer fietsers goed ingeduffeld afdalen. Een paar kunnen we doen stoppen en allen zijn ze het erover eens best rechtsomkeer te maken omdat het op de top ferm aan't regenen is. En het duidelijk onze kant uitkomt. Van een ferme domper gesproken want deze col wou ik echt zeker gedaan hebben wegens super mooi tot op het einde. Voor nu zit er niets anders op dan snel af te dalen tot in Barcelonnette, daar desnoods even iets te eten en misschien daarna als het onweer gepasseerd is er terug aan te beginnen, we zien wel hoe het loopt.


Strava Activity - Rit 5 (poging 1) Saint-Pons - Barcelonnette, Col de la Cayolle: 50km

 


Rit 5 (poging 2): Col de la Cayolle

Uiteindelijk zullen we zelfs terug tot aan ons hotel rijden omdat een ongezien warmteonweer door de vallei trekt met ferme hagelbollen. Nogal een geluk dat we daar met de fiets niet hebben ingezeten. Maar zoals steeds gaat dit ook weer voorbij en komt er na regen altijd zonneschijn. Dus in de late namiddag besluiten we een 2de poging te wagen om deze Col de la Cayolle toch tot een goed einde te brengen. En een straf is dat zeker niet om het onderste gedeelte een 2de keer te doen wegens super mooi en nu zo laat op de dag praktisch helemaal alleen voor onszelf!

 

 

Als we daarstraks al 'vergeten' waren om de nodige foto's te nemen is dat nu duidelijk niet het geval. We nemen onze tijd ervoor om echt met volle teugen te genieten van deze mooie kloof. De ene keer rijden we links van de rivier, de andere keer weer rechts en zo slingert de weg hier tegen de rotsen omhoog. Als we terug wegdraaien en verder klauteren uit deze kloof veranderd het landschap weer helemaal. De panorama's worden weer weidser en de uitzichten spectaculairder. Echt genieten is dit. We zullen dan ook meermaals stoppen om de nodige foto's te nemen.

 

 

Uiteindelijk komen we voorbij het punt waar we deze voormiddag zijn moeten terugkeren. We komen in het land van de Marmotten die je al van op afstand kunt horen fluiten naar elkaar. Omdat wij hier helemaal alleen nog rondfietsen zijn ze zelfs zo dicht bij de baan dat we er toch ook nog een paar foto's van kunnen maken. En is de top niet zo ver meer. 

 

 

Na bijna 3u onderweg (met de nodige stops) bereiken we de top van deze fantastisch mooie klim in ongelooflijke omstandigheden. Werkelijk niemand is hier nog zo zot om zo laat op de dag te komen fietsen. Daarjuist hebben we nog de Refuge du Col de la Cayolle gepasseerd waar de eigenaar enorm verbaasd naar ons aan't kijken was toen wij voorbij kwamen fietsen. Dus vlug even afdalen om daar ons wat op te warmen aan een lekkere chocomelk. Want het begint hierboven zo laat op dag al ferm af te koelen.

 

 

Nadat we voldoende zijn opgewarmd kunnen we aan de lange afdaling beginnen. En ondanks dat het zonnetje toch nog volledig doorbreekt toch best fris tijdens de afdaling. Af en toe nog eens stoppen om wat foto's te nemen van dit bij momenten feeërieke landschap is zeker geen straf. We laten de laatste foto's nog even voor zich spreken!

 

 

 

 

Naarmate we lager komen terug in de kloof geen zon meer te bespeuren dus hier maar zo snel mogelijk doorkruisen. Helemaal beneden besluiten we langs Barcelonnette te fietsen want het is al zeer laat (bijna half 7) en gaan onmiddellijk iets gaan eten. Want als we nu nog eerst langs het hotel moeten om te gaan douchen en omkleden wordt het sowieso te laat. Dus zitten we daar nog in onze koerstenue ons avondeten te eten. De lekkere  hamburger met frietjes gaan vlotjes binnen na deze lange dag. Een perfecte afsluiter van een zeer atypische dag. Uiteindelijk hebben we dan toch nog die Col de la Cayolle mooi kunnen afwerken. Morgen de laatste dag dan zien we nog wel wat we kunnen doen. Smakelijk!

 

 

 

 


RouteYou Track van de rit naar Cayolle


Strava Activity - Rit 5 (poging 2) Saint-Pons - Barcelonnette, Col de la Cayolle: 66km

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb