Rit 6: La Conche // Col de Vars

Vandaag onze laatste dag hier. Niets moet meer maar alles mag nog. Omdat we ondertussen al goed genoeg weten dat het vanmiddag weer prijs gaat zijn splitsen we de dag weer in 2 kleinere ritten zodat we voor deze laatste dag niet kunnen verrast worden op een plensbui.

 

Rit 6 (deel 1): La Conche

We gaan deze voormiddag lokaal blijven op kleine wegjes die je normaal gezien bijna nooit zou doen. Nu hebben we er de tijd voor en het weer ziet er momenteel nog ok uit, maar niet te ver uit de buurt dus. Vertrekken doen we langs de grote baan naar Barcelonnette waar we opnieuw rechts afslaan, het water oversteken en een klein wegje dat steil omhoog loopt. Geen 'streetview' op voorhand van kunnen bekijken dus we weten eigenlijk totaal niet wat ons te wachten staat. Op een bepaald moment vrezen we zelfs dat we niet meer verder kunnen omdat het wegdek bij momenten super slecht is maar zetten toch dapper door en komen dan op een soort plateau uit met mooi uitzicht over de vallei.

 

 

We rijden door een klein gehuchtje genaamd La Conchette en dalen daarna af en komen uit in La Sauze, het dorpje onder het ski-oord welke we 2 dagen geleden hebben beklommen. We dalen een klein stukje van deze beklimming af om daarna terug rechts weer een klein wegje in te slagen. Hier gaat het nogmaals steil omhoog naar een volgend plateau met nog een mooier uitzicht over de vallei. Aan dit uitkijkpunt, genaamd Belvédère de la Conche stoppen we even om wat foto's te nemen en effe iets te eten.

 

 

We rijden door het kleine gehuchtje van La Conche zelf vooraleer we terug afdalen naar de vallei. Een leuke kronkelige afdaling waar ik nog wel vol in de remmen moet voor een traktor die net in de te krappe bocht mij tegemoet komt. Uiteindelijk komen we zonder kleerscheuren beneden, steken de grotere baan over en rijden langs kleine dorpjes achterin tot in Barcelonnette waar we nog even willen stoppen om iets te drinken. Maar omdat het weer terug aan't omslagen is besluiten we toch onmiddellijk door te rijden naar ons hotel. Even wat rusten en hopelijk kunnen we straks nog een 2de rit doen.

 


Strava Activity - Rit 6 (deel 1) Saint-Pons - Barcelonnette, lokale lus La Conche: 26km

 


Rit 6 (deel 2): Col de Vars

Nadat we deze middag iets rustig hebben gegeten en nogmaals een onweer hebben uitgezeten klaart het toch nog helemaal uit. We besluiten voor deze laatste namiddag nog een rit op verplaatsing te gaan doen. Naar de Col de Vars, de laatste bekende beklimming hier in de vallei. Maar omdat deze niet echt in de buurt ligt met de auto dus naar La Condamine-Châtelard. Amper 20min met de auto dus dat valt nog mee. Van hieruit kunnen we een 5-tal km rustig inrijden vooraleer we links afslaan richting Saint-Paul-sur-Ubaye. Hier begint dan de echte beklimming welke in't begin nog zachtjes omhoog gaat maar waar het 2de deel duidelijk steiler omhoog loopt.

 

 

Na bijna 2u fietsen (met de nodige tussenstops) staan we op de top van deze allerlaatste beklimming. Het is weer al laat dus na de nodige foto's zo snel mogelijk afdalen naar de auto en terug naar het hotel. Zo kunnen we toch nog deze atypische fietsweek nog mooi afsluiten met een ritje van 34km met meer dan 800hm. We hebben toch min of meer kunnen afwerken wat we op voorhand voor ogen hadden ondanks het mindere weer in het 2de deel van de week. 

 


Strava Activity - Rit 6 (deel 2) La Condamine-Châtelard, Col de Vars: 34km