Rit 3: Servance - Belles Filles - Alsace

Vandaag alweer de laatste dag hier maar wel onder een stralende zon kunnen we onze 'Final Queen Stage' afwerken. Een bekende lus met 3 stevige beklimmingen. We zijn eens benieuwd. We vertrekken zoals we de 2 vorige dagen dat deden door gewoon af te dalen richting de vallei. Maar nu gaan we rechtstreeks door het centrum van Le Thillot. Dat wilt wel zeggen dat we meteen aan de voet van onze eerste col staan, nl. Col du Ballon de Servance. Een lange beklimming van rond de 14km tot op een hoogte van 1158m. Een lange zachte aanloop met alleen de laatste 3km een steviger profiel.

 

Profiel Col du Ballon de Servance

 

 

En zo staan we al na 1,5u fietsen op de top van deze eerste beklimming. Tijd voor wat foto's en effe iets eten. We gaan dus over de top en 'mogen' een zeer technische afdaling doen. Heel wat bochten in op een kleine, kronkelige weg met ook nog de nodige steenslag dus toch maar voorzichtig zijn in die afdaling. Maar al bij al komen we zonder veel problemen beneden toe waar we na een korte uitloper onmiddellijk links moeten afslaan en de korte maar o zo stevige La Planche des Belles Filles mogen opklauteren. Amper 7km lang maar aan een gemiddelde van bijna 9%. Het begin is direct stevig met een uitschieter aan 14%. Dat hakt er stevig in na die lange afdaling van daarnet. Gelukkig volgt er dan even een korter vlakker stuk om even op adem te komen. Maar dan is de pret echt gedaan en blijft het constant boven de 10% tot boven op de parking met nog een uitschieter naar 22%. Hoe verzint men dit. Echt zware kost.

 

Profiel La Planche des Belles Filles

 

We hadden eerst het idee om verder door te rijden tot op La Super Planche des Belles Filles. Maar dat wou zeggen dat we nog 1,5km verder moesten op een onverhard stuk met percentages die oplopen tot in de 20%. Dat zagen we niet zitten, ook omdat je dan daar veilig terug naar beneden moet geraken. Dan hier op de parking maar wat foto's nemen en even iets eten en drinken in het restaurantje. 

 

 

Nu maar eerst eens zien dat we die steile geasfalteerde afdaling veilig beneden geraken. Met een rotvaart staan we op amper 5min terug beneden. Wat volgt is een lange vallei die zachtjes afloopt tot in Plancher-Bas. Hier moeten we links afslaan richting Giromagny. Maar stoppen nog even aan Boulangerie de la Planche om een laatste energie-boost te geven vooraleer we aan onze laatste beklimming gaan beginnen. Voorbij Giromanchy, waar het al geruime tijd lichtjes bergop loopt, komen we in Lepuix waar we even halt moeten houden omdat er blijkbaar een thriatlon wedstrijd bezig is. Vanaf hier gaan de stijgingspercentages gestaag omhoog van de Col du Ballon d'Alsace. Een klim van meer dan 16km lang naar een hoogte van 1165m. Zoals gezegd de eerste kilometers zeer gematigd met alleen in het midden van de klim wat steiler (rond de 6%) met daar dan nog ook de meeste bochten dus een toffe gelijkmatige beklimming.

 

Profiel Col du Ballon d'Alsace

 

 

We besluiten hier op de top ook nog even halt te houden en iets te drinken (ondanks de drukte) want we zijn al lang onderweg. Wel een mooi uitzicht hier op deze hoogte. Na een half uurtje beginnen we dan aan de laatste kronkelige afdaling richting Saint-Maurice-sur-Moselle. Daar volgt nog een lang stuk op het mooie fietspad tot we terug in Le Thillot komen. Hier nog even een klein stukje bergop tot aan ons hotel. We hebben weer een lange dag van bijna 8u (met tussenstops) in het zadel achter de rug. Deze laatste rit hebben we 94km afgelegd en bijna 2200hm weggetrapt. Tijd om deze fantastische 3-daagse neer te leggen. Laat dat hooggebergte binnen 3 weken maar komen.

 


RouteYou track van de rit Servance - Belles Filles - Alsace


Strava Activity - Rit 3 Le Ménil - Vogezen, Servance - Belles Filles - Alsace: 94km