Rit 5: Col de Sarenne

Na 2 kortere ritten vandaag terug een langere, mooie lus. Naar de achterkant van Alpe d'Huez. Het onbekendere Col de Sarenne. Vroeger een geitenpad, maar sinds enkele jaren verhard omdat de Tour de France er eens wou passeren. Vertrekken doen we terug via de ondertussen vertrouwde weg langs het riviertje tot in Le Bourg d'Oisans. Vanmorgen wel een beetje laaghangende mist maar normaal belooft het weer een prachtig fietsweertje te worden vandaag.

 

 

Als we in Le Bourg d'Oisans toekomen 'mogen' we nog de eerste 5 bochten van Alpe d'Huez beklimmen. En laat dat nu juist de steilste zijn! We hadden ook gewoon beneden in de vallei kunnen blijven om naar de voet van de beklimming van de Sarenne te fietsen maar dan moet je over de heel drukke hoofdbaan waar enorm veel verkeer rijdt en ook nog eens door een aantal tunnels. Liever niet, dan is dit alternatief veel mooier. Aan bocht 16 in La Garde verlaten we de beklimming van Alpe d'Huez aan het kerkje. We komen nu via een aantal bochten door de bossen weer op een 'cliff road' maar nu aan de andere kant van de vallei. Dus inderdaad veel mooier en rustiger rijden dan beneden op die hoofdbaan. Wel niet zo vlak met serieus wat knikjes in. Maar af en toe stoppen voor wat foto's is geen straf hier.

 

 

Na dit mooie maar duidelijke zwaardere alternatief beginnen we aan een redelijk technische afdaling richting de hoofdbaan. We komen beneden toe in Le Freney d'Oisans waar we even stoppen om iets te eten en drinken op het terras van Le Cassini. Een hotel dat vermeld stond in Grinta magazine als ideale locatie om hier te logeren in de streek. Wij zijn ondertussen al 2u onderweg en hebben er al meer dan 900hm opzitten. En dan moeten we nog aan de eigenlijke beklimming van Col de Sarenne beginnen! Na deze korte stop moeten we nog even een stuk langs die drukkere hoofdbaan tot aan het meer Lac du Chambon. In Mizoën begint dan de mooie beklimming naar de top van de Sarenne. Een beklimming van bijna 13km lang en tot net onder 2000m hoogte. We zijn eens benieuwd.

 

Profiel Col de Sarenne

 

De eerste kilometers weer meteen stevig aan boven de 10%. Gelukkig een stukje dat dan wat afzwakt om dan weer enkele kilometers er stevig tegenaan te gaan. Met daarna nog eens een vlakker stuk. Niet makkelijk om zo in een goed ritme te komen. Maar wel ideaal om af en toe eens te stoppen en van het mooie uitzicht te genieten. Want we zitten nog maar halverwege en hebben dus nog een serieuze weg af te leggen.

 

 

De 2de helft van de beklimming begint aan rond de 7à8% om dan geleidelijk weer naar die 9à10% te gaan. Maar ik kom eindelijk in een goei klimritme en peddel met veel gemak rustig naar de top. En probeer ook zoveel mogelijk het landschap in mij op te nemen. Boven is het uitzicht echt fantastisch maar van een deftig naambordje is geen sprake. Het ligt zelfs afgebroken tegen de grond (zie de foto helemaal bovenaan deze pagina).  Dan maar wat foto's nemen van de omgeving en mijn 2 fietsmakkers die toekomen.

 

 

Je kan haast niet geloven dat je hier op de top op amper 8km van Alpe d'Huez verwijdert bent. Zo rustig en stil. We gaan wel de weg vervolgen richting de Alpe.  Door mooie alpenweides maar wel een niet zo fantastisch goed wegdek. Dan maar af en toe nog eens stoppen voor de nodige foto's zeker?

 

 

Uiteindelijk komen we na al dik 5u fietsen toe in Alpe d'Huez. We hadden graag nog ergens gestopt om iets te eten of drinken maar vinden niets deftigs dat open is. En ook als we afdalen naar het dorpje Huez zelf ook niets te vinden. Dan maar gewoon via de andere 'cliff road' terug naar het hotel, het is niet anders. En zo komen we na nog eens een lange dag weer een stuk in de namiddag toe in ons hotel. We hebben een mooie lus gemaakt van bijna 72km met iets boven de 2000hm. Mooie rit was dit. Laat die pasta dan ook maar weer komen!

 


RouteYou track van de rit naar Col de Sarenne


Strava Activity - Rit 5 Allemond, Col de Sarenne: 72km

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb