Rit 1: Beaufort - Aigne - Minerve

 

Na de toch wel lange autorit van gisteren was het normaal gezien niet de bedoeling om de eerste dag al te gaan fietsen. Het is echter schitterend weer vandaag waardoor ik deze kans niet onbenut kan laten. Dus vertrek ik kort na de middag voor mijn eerste ritje hier. Ik weet nog van vorig jaar dat het in de streek rond Minerve mooi fietsen is. Maar ik ga er niet rechtstreeks naartoe rijden. Ik kies ervoor om eerst iets meer zuidwaarts te gaan. Ik had al op voorhand iets opgezocht wat misschien wel de moeite waard ging zijn. Dus rij ik richting een meer genaamd Lac de Jouarres. Spijtig genoeg is het meer niet vanop de hoofdweg te zien. Alleen een kleine onverharde weg loopt nog tot aan het meer zelf. Maar dit ga ik hier op de eerste dag niet riskeren om plat te rijden. Dus vervolg ik mijn weg verder richting Homps waar ik het mooie Canal du Midi oversteek. Dit is een 250km lang kanaal dat vanuit Toulouse tot aan de Middelandse Zee loopt. In de zomer kan je er mooie tochtjes op maken in de vele plezierbootjes.

 

Canal du Midi in Homps

 

Ik zet echter mijn weg gewoon verder op de fiets, via Olonzac en Oupia tot in Beaufort. Hier is het bureau van Kuypers Verhuur maar ook nu, op zondag, is er niemand te zien. Tot nu toe was het een vrij vlak gedeelte van deze rit maar na Beaufort krijgt de route duidelijk een ander profiel. Het gaat al redelijk bergop en krijg een mooi uitzicht achter mij op de omgeving.

 

Af en toe ook eens achterom kijken!

 

Ik rij door tot ik in Aigne kom, het verste punt ongeveer op deze tocht, waar ik even naar een ander huisje van Kuypers Verhuur ga kijken. Deze stond ook op onze lijst met kanshebbers om ooit eens naartoe te komen om in te logeren. En was nu dus een perfect excuus om de andere kant van de streek rond Minerve eens te verkennen. Boven Aigne sla ik linksaf om richting Minerve eerst nog langs het zeer mooie La Caunette te passeren. Hier zijn een deel van de huizen letterlijk in de rotsen gebouwd! Ik laat de foto's voor zich spreken.

 

'Oversteek' naar La Caunette!

 

Gelukkig ook nog een 'normale' oversteek!

 

Op deze ideale tussenstop even iets eten en drinken en ik kan vol energie terug verder fietsen naar Minerve. Ik volg de rivier La Cesse tot in Minerve en geef onderweg mijn ogen de kost over deze mooie 'gorge' met fantastiche uitzichten. Wat is het hier toch leuk fietsen onder een stralende zon.

 

Iets hogere brug over de rivier La Cesse

 

Minerve in de verte

 

Na Minerve mag ik een leuke afdaling inzetten richting de vallei. Het is nu nog vlak tot in Siran. Als ik daar voorbij rechtsaf sla naar La Livinière loopt het toch terug weer ferm bergop. Zo kom ik uiteindelijk nog tot op het hoogste punt op deze route achter ons dorpje uit. Maar daar kan ik dan de laatste kilometers mij lekker bergafwaarts laten uitbollen tot aan ons huisje. Zo sluit ik dit 1ste ritje hier af van 54km met bijna 650hm.

 

RouteYou track van de rit naar Beaufort-Aigne-Minerve