Rit 1: Kleine lokale lus

Na een half dagje in de auto staan we rond de middag op Hemelvaartsdag al op de parking van het hotel. We worden vriendelijk ontvangen en naar onze kamer gebracht waar we al onze bagage kunnen plaatsen. Naast het hotel bevinden zich de garageboxen waar we onze fietsen veilig kunnen opbergen. Vlug even alles aan de kant zetten en iets snel achter de kiezen steken zodat we rond 14u al aan ons eerste ritje hier kunnen beginnen.

Voor dit eerste kleine lokale lusje gaan we richten zuidwesten waar we een stukje van het Plateau des Mille Etangs zullen rakelings doorkruisen. Een gebied dus met 1000 kleine meertjes maar bijna niet allemaal vanop straatniveau te zien. Maar later iets meer daarover. Eerst afdalen richting het dal, wij liggen namelijk iets hoger. Meer bepaald naar Ramonchamp. Hier zullen we een stukje een leuk fietspadje volgen welke we na 10km verlaten. Hier mogen we meteen een kort maar stevig klimmetje oprijden naar een tussencol, genaamd Col du Mont de Fourche

 

Profiel Col du Mont de Fourche

 


 

Wel met een naambordje hier dus tijd voor de eerste foto's. Hier komen verschillende straatjes samen, wij kiezen deze om verder door te klimmen naar het hoogste punt op dit kleine ritje, nl. tot iets boven de 800m hoogte. Hier spijtig genoeg geen naambordje voor een foto dan maar het profiel meegeven van Côte du Bambois.

 

Profiel Côte du Bambois (enkel het deel vanaf Col du Mont de Fourche!)

 

We blijven hier even op een plateau rijden vooraleer we aan een zotte afdaling beginnen richting La Longine. Hier beneden zitten we al over de helft (of nog maar net in de helft) dat zullen we straks nog beslissen als er tijd en goesting over is. We mogen terug beginnen klimmen aan de 2de grote helling van de dag. Hier geen naambordje en ook geen profiel te vinden van Col de Ramonchamp. Dan maar verder door, nu dus even door het plateau van die 1000 meren. Bij eentje die wel zichtbaar is vanop de weg even halt houden voor wat foto's en ook even iets eten. Want hierna dalen we een stukje naar een andere col met wel een naambordje, namelijk Col des Croix.

 

 

Nu volgt er een snelle afdaling terug naar de vallei. We stoppen even aan een splitsing, ofwel naar Le Thillot (en zo rechtstreeks terug naar het hotel) ofwel naar Fresse-sur-Moselle (waar we nog een extra klimmetje kunnen doen). Het was tot nu toe een beetje een raar weertje met redelijk wat bewolking (gelukkig zonder regen). Maar hier op het einde van de dag blijken de opklaringen groter de worden en kan de zon eindelijk door de wolken breken. Dus besluiten we dat extra 'klimmetje' er nog maar bij te nemen. Ik had op voorhand dit al even bekeken en wist dat het een stevig dingetje ging worden. Maar uiteindelijk blijkt dat in't echt een serieus steil ding te zijn, maar wel naar een mooi uitzicht over de vallei en een klein wit kapelletje genaamd Chapelle des Vés. Dit zou later nog één van de uitzendlocaties zijn van Vive le Vélo. Tijd voor de nodige foto's dus.

 

Profiel Chapelle des Vés

 

Een mooiere locatie konden we niet vinden om dit fantastisch klein ritje in schoonheid te eindigen. Nu nog alleen via een nog smaller kronkelend wegje naar beneden tot aan de hoofdbaan richting ons hotel. Daar moeten we nog een klein stukje die drukkere baan vals plat blijven volgen. En zo komen we na iets meer dan 3u fietsen terug toe aan het hotel. We hebben op dit kleine lokale lusje bijna 60km afgelegd met een dikke 1150hm. Niet slecht om dit fietsweekend mee op gang te trappen.

 


RouteYou track van de rit Kleine lokale lus


Strava Activity - Rit 1 Le Ménil - Vogezen, Kleine lokale lus: 60km


Maak jouw eigen website met JouwWeb